Коментират проф. Михаил Константинов и бившият говорител на ЦИК - Цветозар Томов

Гласуване на изборите и с машини, и с хартиени бюлетини би създало хаос. Това коментираха експертите Цветозар Томов и проф. Михаил Константинов в ефира на "Здравей, България". Според тях няма как да има и предсрочни избори, и машинно гласуване, защото няма време за купуването и доставката им.

„По сега действащите текстове във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини", заяви проф. Михаил Константинов, математик и председател на "Информационно обслужване". По думите му идеята изборите да се проведат в два дни прилича на пазаруването по време на епидемия. „Първият ден да гласуват по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в много страни, без да има коронавирус", поясни Константинов.

ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС: Опозиция и управляващи в спор за новите текстове

Според бившия говорител на ЦИК - Цветозар Томов, има три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване – България има недоверие към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

Томислав Дончев: Следващите избори трябва да са машинни

„Трябва внимателно да бъдат описани процедурите, по които ще се съхраняват изборните книжа. Има значение кога и какви ще са следващите избори. Никъде в законопроекта не се обяснява защо се предлага за Обикновено народно събрание една изборна система, а за Велико – друга. Член 306 има две изисквания към ЦИК. Едното е в един едномандатен район да няма гласоподаватели от различни общини, а другото те да бъдат приблизително равни по обем", обясни Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК и социолог. 

Двамата коментираха и нестихващата вълна от протести в страната. 

„На мен не ми хареса, че сблъсъците се превърнаха в повод за още един публичен сблъсък, в който се обсъжда кой е виновен. Не знам кой е виновен, но знам кой е отговорен – властите. Трябва да се изясни защо се допуснаха сблъсъци при наличието на толкова полиция в центъра на София", каза още Цветозар Томов.

„Надявам се, че българският народ ще прояви разум и ще решим казуса", заключи Константинов.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.