Изграждането й ще струва близо 1 млн. лв.

Започва изграждането на първата общинска детска поликлиника в София. Медицинският център ще бъде денонощен, а в него ще работят лекари от различни специалности.

Когато Максим се почувства зле, майка му Калина веднага се насочва към спешното. „Разчитаме на „Пирогов”, би било добре да има специализирано място, на което да можем да потърсим помощ”, споделя жената.

Много често родителите в София се оказват на грешното място. Потвърждава го и д-р Захаринка Гочева, която се грижи за стотици малки пациенти. 

„Нашите пациенти се лутат нощем между различни болници - частни, държавни и не знаят къде да заведат детето си”, коментира педиатърката.

Мобилна поликлиника обикаля Димитровградско (ВИДЕО)

Затова и Столичната община започва изграждането на детска поликлиника. Идеята не е нова, а целта е да се осигури комплексна медицинска грижа на едно място. 

„Аз като баба и майка отлично знам какво означава за всеки родител, когато детето им се разболее и трябва да обикаля различни лечебни заведения, да търси различни специалности”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новината за бъдещата детска поликлиника е добре дошла както за родителите, така и за лекарите. Процедурата за избор на изпълнител на проекта вече е обявена. 

В общинска детска поликлиника ще се превърне сградата, в която до миналата година се помещаваше Националния център по наркомании. Ще бъде направена пълна реконструция, а цената на инвестицията е около 1 млн. лв. 

Болница обяви кампания за събиране на пари за лаборатория за PCR тестове

Медицинският център ще разполага с дневен стационар и лаборатория, а плановете са да отвори врати през втората половина на следващата година. 

Именно с персонала са свързани и най-големите притеснения на д-р Гочева. „Не стига, че нашата специалност е най-отговорната, но и сме най-ниско платените и затова няма достатъчно кадри. Това ще е проблем и за ръководството”, каза тя.

Медицински сестри от страната излизат на безсрочен протест

Задачата няма да е лесна признава и столичният кмет. „Най-голямото предизвикателство ще дойде, когато започнем да набираме персонал. Надявам се да привлечем хора. Ще разчитаме на общинското здравеопазване”, поясни Фандъкова.

Ремонтът ще започне след няколко месеца. За да е приветлива за малките пациенти, а и за персонала, фасадата на сградата ще бъде изрисувана от художници. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.