Според д-р Таня Андреева въглеродният диоксид, който издишват, може да затрудни дишането им

„Децата под 5-годишна възраст не трябва да носят маски. Те не могат да ги пазят чисти, не ги носят правилно, пипат ги постоянно. Освен това въглеродният диоксид, който издишват, може да затрудни дишането им”. Това заяви в ефира „Събуди се” д-р Таня Андреева, педиатър и детски ревматолог.

„Не смятам, че е необходимо в училище децата да носят маски навсякъде. Те трябва да се ползват в коридорите и общите пространства", поясни тя. 

201 са новите случаи на коронавирус у нас

По думите й дистанционното обучение доведе до редица проблеми. „Част от децата останаха затворени и тези, които живеят в апартаменти, престанаха дори да искат да излизат. Те се страхува да играят с връстниците си. Престанаха да се движат, започнаха да спят неспокойно, ядяха по-често", обясни Андреева. 

Бебе от Благоевград е с коронавирус

При случай на коронавирус, родителят трябва по най-бързия начин да вземе детето от училище и да се обади на личния лекар, категорична бе лекарката. „При децата вирусът отново се установява с PCR или бърз тест. Много по-рядко при тях е възможно да има усложнения, за които постоянно се говори", поясни детският ревматолог. И заяви, че добрата храна, движението и добрият сън са много важни за изграждането на силен имунитет. Тя апелира родителите да не прекаляват с имуностимулаторите.

Целия разговор гледайте във видеото

Владо Пенев: Да пребориш COVID-19 – от киното към реалността

Красен Кралев: Много тежко изкарах COVID-19

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.