На място има десетки пожарникари и доброволци

Трети ден продължава борбата с огнената стихия, която бушува между Стара Загора и Хасково. Пламъците обхванаха хиляди декари между три села. Опасност за населените места няма. Един от фронтовете на стихията - откъм Полски Градец е овладян. Към обяд обаче вятърът пренесе огъня към Хасковска област. Над 20 екипа огнеборци участват в гасенето на пламъците.

Пожар в бившата Захарна фабрика в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Още с изгрева на слънцето булдозерите тръгнаха към гората. „Целта на цялата ни дейност от вчера и снощи беше да защитим населените места Полски Градец, Светлина и Мъдрец. Сега, с нови просеки, благодарение на тежката техника от Мини „Марица-изток”, ще се опитаме да затворим пожара”, обясни директорът на пожарната в Стара Загора Стоян Колев.

Хората в трите села изкараха тежка нощ на фона на бушуващите пламъци. „Безсънна, неспокойна и с голямо напрежение. Огъня го спряхме на 200 метра от селото, хората бяха с основание изплашени”, посочи кметът на Полски Градец Тончо Михов.

Баба Стояна живее в последните къщи, от където вижда целия фронт на огъня.

„Много лошо изкарахме, смятах, че огънят може да ни достигне. Беше много силен, а ние сме на 80 години и не можем да реагираме”, разказва Стояна Йорданова.

 „Трябва да се промени начинът на мислене. Имаме един месец през лятото, когато има опасност от пожари. През това време не трябва да изхвърляме фасове, не трябва да почистваме пасища. Хората не трябва да се държат безотговорно”, каза областният управител на Стара Загора – Гергана Михова.

 

 

Затруднена е пожарната ситуация в Хасковско. Още на две места се налага изпращането на огнеборци. Тази нощ е пламнала иглолистна гора, близо до границата с Турция. Предстои разследване за причините за пожара.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.