Страната е разделена на зони в зависимост от броя на заразените

Франция с нови, драконовски мерки срещу COVID- 19. За втори път през последната седмица страната въвежда допълнителни забрани с цел ограничаване на вируса. За поредно денонощие, броят на новозаразените там надхвърли 13 000 души.

Френското правителство нареди на Марсилия да затвори барове, ресторанти и спортни зали, а решението предизвика напрежение между правителството и властите в средиземноморския град. Париж също недоволства срещу допълнителните забрани на здравния министър. На много места в цялата страна се забранява събирането на повече от 10 души. Появиха се забрани за продажба на алкохол след 20 ч. Под заплаха ли е тенис турнира “Ролан Гарос”.

Франция намалява задължителната карантина на 7 дни

В зависимост от броя на заразените с Ковид Франция е разделена на четири зони, а Марсилия определена като зоната с най-висока опасност.

„Даваме си сметка, че тези мерки са трудни, но сме убедени, че са необходими. Те включват на първо място пълното затваряне на барове и ресторанти. Затварят се и всички места, които посрещат хора, освен ако не е въведен стриктен санитарен контрол. Театри, кина и музеи, които вече имат такъв контрол няма да бъдат затваряни”, заяви здравният министър Оливие Веран.

В 11 областни града, сред които Париж, Бордо и Ница бяха забранени масови прояви с участието на над 1000 души. А ресторантите и баровете ще работят до 22:00 часа.

„Ние вече сме в достатъчно трудно положение. Колко по трудно да стане? Нямаме туристи. Нямаме и французи, които идват в Париж. Оборотът ни през последните 3 месеца е спаднал с повече от 50 процента. И най-лошото предстои. Ще става все по зле”, категоричен е Брюно Габен, собственик на бар в Париж.

Порои предизвикаха хаос в Южна Франция

В районите с най-много случаи на COVID-19 се забраняват събиранията на повече от 10 души. Спира се и продажбата на алкохол след 20 ч.

 “Mисля, че правителството е напълно изгубено в своите решения и не знае как да се справи с тази криза. Периодът е труден за всички, но смятам, че решението за затваряне на барове, ресторанти и спортни зали е крайно и драстично”, заяви Селин Виел.

Новите забрани затварят все повече спортни зали и ограничават драстично публиката по стадиони и спортни събития. Правителството все още решава дали да намали допълнително зрителите на тенис турнира „Ролан Гарос” от 5000 на 1000 души. От неделя, на кортовете в Париж ще стискаме палци за четирима български представители.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.