Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията

„Заради мярката 80/20 ние не освободихме служителите си. Ако тя не действаше, картинката в бюрата по труда щеше да изглежда по коренно различен начин. При 40-процентния спад на приходите, трябваше да освободим същия процент от персонал. Ние не го направихме”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Това, за което си стиснахме ръцете с държавата беше намаляване на ДДС. Ние от своя страна вдигнахме минималната заплата на 800 лв., нещо абсолютно безпрецедентно за тази криза. Ако някога се случи нещо, служителите ще имат възможност да вземат по-голяма помощ”, допълни той.

Алибегов информира, че от Министерството на труда и социалната политика са излезли със статистика, според която има 1/3 повече трудови договори в хотелиерство и ресторантьорство, в сравнение с 2019 г.

Той прогнозира, че през зимата хората, които посещават заведенията и виждат, че се спазват мерките, ще продължат да го правят.

„Ние трябва да започнем да живеем с този вирус. Очевидно няма да изчезне днес или утре. Бизнесът е необходимо да се нагоди към ситуацията. Затварянето на икономиката няма да допринесе за нищо”, смята още Алибегов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.