Какви са плюсовете и минусите на претендентите?

Първият дебат от предизборната кампания в САЩ вече се състоя. По време на 90-минутния разговор президентът Доналд Тръмп и опонентът му Джо Байдън успяха да обсъдят политически въпроси и да обменят доста лични нападки. Какво си казаха двамата, плюсовете и минусите на претендентите.

Личният помощник на Тръмп също е заразен с коронавирус

„Днес имаше публикации от Тръмп, които показват, че той е в добро състояние. Следващите 72 часа наистина ще са ключови по отношение на медицинската част. По-важно обаче е какво се случва в политиката на САЩ. Два са големите въпроси, които вълнуват хората там. Какви са конституционните измерения, ако президентът изпадне в невъзможност да изпълнява функциите си и как се отразява това на кампанията на Тръмп”. Това заяви в студиото на „Неделята на NOVA” юристът Борислав Цеков

Той добави, че с изключение на два щата, навсякъде в САЩ има мажоритарна система. Това означава, че победителят взима всички гласове в Избирателната колегия. Това била причината и за разминавания в международния вот и Националната колегия.

Поведението на Тръмп и Байдън на дебата доведе до неочаквана промяна

„Предстоят уникални избори в САЩ. Това ще бъдат избори против и за Тръмп. Байдън е там, защото просто трябва да има опонент”, смята политологът проф. Анна Кръстева.

„Америка е дълбоко разделена. Байдън има много сериозен проблем. Той страда от старческо слабоумие. На дебата се представи добре, защото беше натъпкан с лекарства. Ако той бъде избран няма да може да изпълнява своите задължения”, смята журналистът Огнян Дъскарев.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.