Разследването на фаталния сблъсък приключи

Приключи разследването на катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Трагичният инцидент стана на 19 април. Какво доказват експертизите и каква присъда може да получи дрогираният шофьор, който блъсна журналиста, в студиото на „Здравей, България” коментира адвокат Менко Менков.

„Това, което мога да кажа, като ново, след последните четири месеца от разследването са приключилите две експертизи. Едната е комплексната – автотехническа и съдебномедицинска. Тя показва, че обвиняемият се е движил със скорост около 99 км/ч. От нея става ясно още, че няма никакви признаци за опити за спиране на автомобила. Липсва обективна находка за спирачен път”, обясни защитникът. 

Приключи разследването на катастрофата, при която загина Милен Цветков

„Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението. Но не грешка в правния смисъл на думата, а подценяване на възможностите си, след като е знаел, че е употребил тези наркотични вещества”, посочи още Менков. 

 

 

Той допълни, че в началото позицията на защитата е била, че не е доказано, че обвиненият е управлявал автомобила. „Това обаче категорично е доказано. Освен всичко друго в обясненията си той не отрича да е шофирал. Има и отпечатъци”, съобщи адвокатът. 

Обвиненият за катастрофата с Милен Цветков отказвал психиатрична експертиза

Менков посочи, че тезата на държавното обвинение, която ще подкрепи е, че обвиняемият е извършил престъпление в условията на евентуален умисъл. „Той е допускал причиняването на тези тежки вредоносни резултати и се е поставил сам в това положение, употребявайки тези три наркотични вещества. Шофьорът отрича употребата им, но по делото са събрани обективни данни, включително и извадки от чатове, от които става ясно, че е запознат с начина на употреба на различните видове наркотични вещества и действието им върху психиката”, информира защитникът. 

Той обясни за интернет комуникация между шофьора и негови приятели, от която се установява, че обвиняемият коментира с негови познати начина на действие на различни видове наркотици.

Задържаха приятелката на шофьора, причинил катастрофата с Милен Цветков

Менков посочи, че е много трудно за доказване откъде шофьорът се е сдобил с наркотичните вещества. „Когато липсва съдействието и волята на самия участник в този процес, няма как да се каже. Дали някой е дилър или подал еднократно – са различни понятия”, категоричен беше адвокатът.

„Обвиненият твърди, че е взимал хранителни добавки и в някоя от тях са се съдържали подобни вещества. Това е теза на защитата, която той изразява с обясненията си. Обективните находки след извършването на деянието и експертизите обаче доказват наличието на три наркотични вещества”, допълни защитникът.  

Обвиненият за катастрофата с Милен Цветков иска да излезе от ареста

Менков информира, че обвиняемият е в ареста и не е пуснат под домашен арест. Максималната присъда по обвинението, ако бъде доказано, е от 10 до 20 години лишаване от свобода, както и лишаване от право за управление на МПС завинаги.

ШОКИРАЩИ КАДРИ: Шестима души пресичали кръстовището в момента на катастрофата с Милен Цветков

Свещи на прозорците в памет на Милен Цветков и всички жертви на катастрофи (ВИДЕО)

Мъжът, предизвикал катастрофата с Милен Цветков - син на директора на "Винпром Карнобат"

Синът на депутата Лъчезар Иванов пътувал в колата, предизвикала катастрофата с Милен Цветков

СЛЕД СМЪРТТА НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ: Вълна от съпричастност и призиви за справедливост

Задържаха майката на дрогирания шофьор, предизвикал катастрофата с Милен Цветков

Милен Цветков загина в жестока катастрофа

В ПАМЕТ НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ: Спомените на дългогодишните му колеги

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.