Сигналът за катастрофата е получен малко преди 6.00 ч. в петък сутринта

Трима души загинаха, а 16 бяха ранени след жестока катастрофа край Лесово. Инцидентът е станал на 5 км от границата с Турция.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Сигналът за сблъсъка между тир и пътнически микробус е подаден малко преди 06.00 ч. в петък сутринта. Към мястото на инцидента незабавно са насочени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ от Ямбол, Сливен и Хасково.

Катастрофа между тир и камионче затвори пътя Велико Търново - Русе (СНИМКИ)

Камионът с украинска регистрация бил спрял край пътя, когато в него се ударил бусът, в който пътували 18 души. Те отивали на пазар в Одрин. 

Видео: БГНЕС

При удара загиват шофьорът на буса и двама от пътниците. Те се возели на предните места. Останалите пострадали са откарани в болница в Ямбол. Двама са в интензивно отделение, четирма в отделението по Ортопедия, а трима в това по Хирургия.

ЕКШЪН В СОФИЯ: Нарушител прегази полицаи, опитали се да го спрат

Там пристигна и здравният министър Костадин Ангелов. Той обясни, че жертвите са на 59, 53 и 70 г. Двама от загиналите са от Сливен, един - от Ямбол. Петима от ранените са освободени за домашно лечение. 

„Все още е много рано да се каже, че пострадалите са извън опасност за живота, тъй като голяма част от тях са в шоково състояние”, обясни Ангелов.

Малко по-късно от София излетя военен самолет, който да транспортира две от най-тежко пострадалите жени до „Пирогов”. Преместването им обаче се забави заради влошаване на състоянието им. "Спартан"-ът кацна в столицата малко преди 19.00 ч. Ранените бяха откарани с линейки до „Пирогов”, където лекари продължиха да се борят за живота им. 

„Жената, която беше интубирана в Ямбол, е преминала скенер на цялото тяло. Има травма в областта на гърдите и корема, контузия в областта на мозъка, счупен таз, бедро и фрактура на лицевия череп. Втората жена, която е на 51 г., е с фрактура на таза и бедрото, има счупване на ръката и мозъчно сътресение. Продължава обработката им в шокова зала”, поясни проф Ангелов.

По думите му при подобни травми винаги има опасност за живота. „Рано е за прогнози. Всички правят това, което е необходимо. За пострадалите ще се направи най-доброто в България”, категоричен е здравният министър. 

Предстои разследване на причините за тежкия инцидент. По първоначални данни има измерен около 30 метра спирачен път. Според разследващите това означава, че шофьорът на микробуса не е заспал. 

По информация на NOVA микробусът е собственост на фирмата „Димови ООД”. Данни на транспортното министерство показват, че шофьорът на буса е бил с изрядни документи. Шефът на фирмата - Станчо Димов, обясни, че е ползвал микробуса само за международни превози.

„Това, което е обявено като информация е, че става въпрос за фирма, която е извършвала превози до Италия и Турция. Няма данни да има нещо неизрядно в документацията”, каза кметът на Сливен Стефан Радев. 

Според Димов грешката за трагичния инцидент не е на шофьора. „При равен участък или на спускане може да има някакви съмнения, че е виновен. Но на изкачване едва ли е карал с повече от 60-70 км/ч.”, поясни той.

Украинският тир, в който се е ударил микробусът, е бил част от колоната преди граничния пункт, но тази сутрин е останал сам на пътя.

„В момента на удара, тирът не е бил част от колоната. Най-вероятно става въпрос за почивка на водача без причина на пътя”, каза окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Лошото време предизвика две катастрофи на АМ "Тракия" (СНИМКИ)

Според шофьори на тирове, които редовно чакат на турската граница, докато не се изгради паркинг, за да има къде да отбиват подобни катастрофи ще продължават да се случват.

7 часа след инцидента пътят беше разчистен, а трафикът от и към Турция - възстановен.

Репортер: Димитър Иванов, Наталия Герджикова, Георги Манев, Марина Малашева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.