Защо ще трябва да сменим водомерите и топломерите с нови?

До дни се очаква да са готови окончателните фактури за парно и топла вода за абонатите в София. Корекция е направена на всяка пета от изравнителните сметки. С новите сметки ще дойдат и нови разходи за потребителите, този път - за подмяна на устройствата за отчет.

След 25 октомври уредите върху радиаторите, индивидуалните топломери и водомерите за топла вода трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет след изтичане на срока им.

СЛЕД НАМЕСАТА НА АОБР: "Топлофикация София" прекрати спорен договор за продажба на ток

Най-масова смяна се очаква през 2024 г., когато изтича срокът на почти половината (48%) от устройствата. А до 2027 г. всички трябва да са от новия тип.

Преди 5 години Коста Грозданов и съседите му от столичния квартал „Овча купел” казват "сбогом" на изравнителните сметки за парно и топла вода като подменят всички уреди за отчет във входа с дистанционни.

Природният газ за октомври поскъпва

„Когато бяхме с изравнителни сметки - като върнеш назад това, което си изразходил, ти не можеш да му хванеш дирята. Сега получаваме сметки всеки месец от „Топлофикация”, в които пише месечния отчет на топломера”, казва домоуправителят Коста Грозданов. Изчисленията му сега показват, че фактурите са далеч по-справедливи и не се налага да плаща и за консумираната от съседите му топлоенергия.

„Така и по-лесно се хващат некоректни съседи. Новите топломери не могат да се манипулират, може да се разбере кога е свален радиатор и т.н.”, твърди Коста.

Удължиха срока за обжалване на изравнителните сметки за парното в София

Промяната, която той и съседите му са направили, ще стане задължителна за всички абонати след 25 октомври. Но не едновременно, а поетапно - след изтичане на срока на годност на уредите. 

Повече по темата гледайте във видеото.

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.