Там са установени 54 случая на заразени

След взрива на коронавирус в Дома за хора с умствена изостаналост в Сливен там започва масово тестване на всички настанени. От Общината въвеждат и ежеседмичен мониторинг с тестове на всички работещите в социални заведения.

Засега заразените са 54-ма, а 42-ма от тях са от персонала - медицински сестри и санитари. От общината вече започнаха да търсят заместващи. В понеделник нашият екип установи на място, че достъпът до огнището на зараза не е ограничен и до „Качулка“ може да се стигне безпрепятствено. Екипът ни бе посрещнат изключително агресивно.

 

 

Сред мерките, които са взети за ограничаване огнището на зараза в „Качулка”, са спирането на свижданията и ограничаване достъпа до селището. Тъй като една трета от персонала е положителен на COVID-19 от общината търсят три медицински сестри и седем хигиенисти, които да поемат работата. Ще продължи да се прави дезинфекция на селището и на близките населени места.

„Общината да прави допълнителни тестове за наша сметка и то всяка седмица. Не само за „Качулка”, а и за старческите домове и за всички услуги от резидентен тип. Където има потребители, които живеят постоянно, и има риск някой от персонала да внесе зараза, с идеята ако можем, да хванем в съвсем ранен етап такава ситуация с възможно най-малко заразени”, обяви кметът на Сливен Стефан Радев.

54 заразени в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в Сливен

„Към момента нямаме данни за усложняване положението на някой от потребителите. Първоначалното епидемиологично проучване е обхванало всички потребители, които са контактни на първата положителна жена в „Качулка”, каза зам.-кметът Пепа Чиликова.

Освен редовното едномесечно тестване на персонала в „Качулка” от Общината заявиха, че стартират ежеседмични PCR тестове и на работещите там. 

Повече гледайте във видеоматериалите.  

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.