9 учители са с позитивни PCR тестове, а около 190 деца от двете училища са с грипоподобни симптоми

Двете най-големи училища в Търговище преминават на онлайн обучение за два дни. Това са 2-ро СУ "Проф. Никола Маринов" и 1-во СУ "Св. Седмочисленици".

През последните дни цялата област е в т.нар. „червена зона“. Това означава, че заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100 000 души население. Като реакция - в областния център се преустановява  и дейността на пенсионерските клубове. Болничните легла също са на привършване.

Отбелязваме пореден рекорд на заразени, близо 14% от тестваните са положителни

„Имаше тревога сред жителите на Търговище, защото има 9 учители с позитивни PCR тестове, а около 190 деца от двете училища са с грипоподобни симптоми. За да отговорим на тази тревога на хората имахме дискусия дали трябва да се затворят училищата или временно само да се спрат и дезинфекцират двете най-големи училища. В едното учат 190 деца, в другото 195. В тях има най-много отсъстващи ученици и най-много позитивни учители”, заяви кметът на Търговище Дарин Димитров.

„Затова се има предвид и понижаването на температурите, и опасността от заразяване по контактно-битов път, не само чрез аерозоли, решихме за два дни двете гимназии да преминат на дистанционно обучение, като през това време ще се извърши дезинфекция”, каза още той. И допълни, че след като се предприемат тези мерки, в понеделник децата отново ще учат в нормален режим.

Без нови мерки въпреки скока на заразените у нас (ОБЗОР)

От областната болница в Търговище сигнализират, че здравната система в региона е пред колапс. Причината - местата за лечение на пациенти с коронавирус са заети напълно. Лекарите пък са на ръба на своите сили. Затова от лечебното заведение призовават потокът от пациенти с коронавирус да бъде насочен към съседни болници.

Двама лекари от инфекциозното отделение от болницата в Търговище вече са подали молбите си за напускане. „Ние оставаме без инфекциозно отделение. Като останем без инфекциозно отделение, трябва пациентите, които са интубирани, да ги качим в реанимацията. Не можем да смесваме потоци”, заяви д-р Иван Тянев, зам.-директор МБАЛ Търговище.

Местата в отделението за заразени с COVID-19 са запълнени. Предстои откриване на триажно отделение, което да поеме болните със съмнение за коронавирус.

„Те идват на огнища. Много са – ние сме като фронтова линия. Кой ще работи и при какви условия ще работи? Хората са изморени, изтощени и вече дори и парите не ги интересуват. Те психически рухват, край тях умират хора и те се страхуват за близките си”, посочи още Тянев.

Увеличаване на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 искат и от двете общински болници в Търговищко.

„В понеделник дадохме разрешение за допълнително 10 нови легла в Омурташката болница, те вече стават 20, а поповската болница допълнително иска още 10 легла, тя към момента има 29”, заяви Митко Стайков, областен управител на Търговище.

Усложнява се и ситуацията в съседния град Шумен. Заради недостига на медици в областната болница, бе взето решение там да се командироват двама лекари от съседни лечебни заведения. 

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.