Страната ни постави нов рекорд, като регистрира 785 нови случая за денонощие

Броят на заразени с коронавирус расте лавинообразно. Страната ни постави нов рекорд, като регистрира 785 нови случая за денонощие. 8 души са загубили битката с болестта. 1 307 пациенти са в болница с коронавирус, като 64 от тях са в интензивни отделения.

На фона на това, властта беше категорична – няма да има КПП-та и нови ограничения. Не се предвиждат и нови мерки в училищата, като надеждата е децата да останат в клас възможно най-дълго.

Ангелов: Купуваме 2500 флакона "Ремдесивир", няма да затваряме градовете (ВИДЕО)

Освен фрапиращите цифри за броя новозаразени - остава тревожно висок и процентът на положителни проби на фона на направените тестове. За последното денонощие те отново са около 13 и половина на сто. Заради всичко това най-актуален остава въпросът ще има ли нова карантина - локална или национална. Отговорът на властта не закъсня – не, но трябвало да се спазват съществуващите мерки.

В деня, в който България регистрира фрапиращите близо 800 заразени, управляващите бяха категорични: „Без да ви минава през ума, че трябва да се прави нещо различно от сегашните мерки към този момент. Никакви КПП-та, никакви ограничения. Това, което сме приели в момента като мерки за предпазване, е предостатъчно”, заяви министър-председател  Бойко Борисов.

Сегашните мерки са достатъчни, но ако се спазват, твърди и здравният министър Костадин Ангелов. Затова се засилва контролът. „Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките такива, каквито са разписани, защото те дават и ще дадат най-голяма ефективност”, каза той.

Отпускат 5 млн. лв. за закупуване на "Ремдесивир"

В страната има 8 415 болнични легла за пациенти с COVID-19, от които 7 307 за пациенти в неусложнено състояние и 1 108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Настанените в лечебно заведение с потвърдена коронавирусна инфекция са 1 307 души. Така погледнато, проблем с леглата в национален мащаб няма. Болниците в няколко области обаче, вече се задъхват и са на ръба на силите си. „Такива са към настоящия момент две области – едната е област Бургас, другата е област Благоевград”, посочи министър Ангелов.

В столичната Първа градска болница има едва 10 легла за настаняване на болни с коронавирус. Осем от тях вече са заети. „Ако се увеличат болните, ще увеличим и броя легла, колкото е необходимо”, категоричен бе проф. д-р Цветомир Димитров - директор на Първа МБАЛ София "Св. Йоан Кръстител”.

Той смята, че днешният брой заразени е притеснителен и нужда от въвеждане на нови мерки - има. „Трябва ограничаване на събиране на закрито, носене маски на закрито на всички места. Явно е, че не се спазват мерките”, каза той.

Кунчев: Ще затегнем мерките възможно най-късно и меко

Бившият здравен министър Мирослав Ненков, който вече беше заразен с коронавирус, очерта три възможни сценария.

„Аз дълбоко вярвам, че всеки един от нас има право на избор. Изборите са три. Първият -  както в Швеция – носете маски и няма проблеми, вторият е късият, от който ги е страх и третият е този – може би ще затворим заведения след 22 часа, но ще отидат на мачове”, коментира той.

Що се отнася до училищата, засега и там всичко остава без промяна. „Всички се надяваме ситуацията да не се влоши, но категорично целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината. Най-голямата трудност очакваме по време на сезона на грипните вируси или седмиците на грипните вируси”, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Към момента 99,7 на сто от образователната система работи присъствено.

През целия ден здравните власти са обсъждали ескалиращата ситуация. Очаква се утре сутрин да стане ясно какви изводи са направени, на седмичния брифинг - като това при какви стойности на заболяване на ученици и на учители може да се пристъпи към дистанционно обучение за цялата страна. Вече стана ясно, че ако натискът върху здравната система се засили, може да бъдат разкрити още над 8 000 легла.

Къде обаче са най-големите огнища в страната? От тези 785 положителни проби за последните 24 часа,  259 са в София. Следват я Пловдив с 87 и Благоевград с 82 нови случая.

Прогнозите на Щаба са, че за нови мерки, може да се мисли, едва тогава, когато трайно преминем границата от 1 500 заразени седмично. За периода от 28 септември до 4 октомври, новите случаи са били 1 521. От 5 до 12 октомври, те вече са 2 884 на седмична база. Сега, само за два дни - понеделник и вторник, регистрираме 1 372 случая.

Сериозен ръст в броя на новозаразените с COVID-19

Командироват лекари в шуменската болница, заради липсата на медици. Решението беше взето от Кризисния щаб. В болницата с коронавирус са 7 лекари, 10 медицински сестри и 8 санитари. „Болниците изпитват остра нужда от медицински персонал и за тези, които постъпват в болницата, макар и осигурени с легла и апаратура, се оказва, че няма кой да се грижи за тях”, заяви областният управител на Шумен Стефан Желев.

„В момента сме най-затруднени откъм реаниматори. Това е основна специалност, която покрива освен болните, които са в реанимация - 16, 2-ма болни с COVID-19, които са също в изолационна стая към реанимация. В болницата има 9 реаниматори. В момента двама са вече извън строя, тъй като са положителни. Освен това има трети реаниматор, който е със симптоми и днес ще му вземем проба”, каза Димитър Костов - изпълнителен директор на МБАЛ Шумен.

Една от областите, подложени на най- сериозен натиск, е Бургас. Там вече има сериозен недостиг на свободни легла за заразени с COVID-19. Лекарите и медицинският персонал се "задъхват", заради наплива на заразени, търсят се варианти за приспособяване на нови отделения.

Инфекциозното отделение на бургаската университетска болница е едно от първите обособени в страна за лечение на пациенти с COVID-19. В момента всички 16 легла в него са заети, а персоналът е уморен и е на предела на силите си. Лекари разказват, че не изключват възможността част от сестрите да напуснат.

Първият пациент с COVID-19 в инфекциозното отделение в бургаската болница е приет на 12 март.Оттогава до днес медицинските екипи не са спирали да лекуват заразените. „Сестри, лекари и санитари - всички са безкрайно уморени и вече виждаме как просто на никого вече не му стигат силите, за да работи и да обслужва тежко болни пациенти, защото основните пациенти, които идват при нас са тежко болните”, заяви д-р Ростислава Кръстева – зам.-началник на Инфекциозно отделение в УМБАЛ-Бургас.

„Освен 16-те пациенти, носители на COVID-19, те лекуват още поне 20 пациенти, а може би и повече с други инфекциозни заболявания, най-вече хепатит”, коментира д-р Светлозар Георгиев – зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Кунчев: Дълго можем да издържим с по 500 заразени на ден

Лекарите в отделението са 5, от които двама специализанти, а медицинските сестри - 6. На помощ пристигнали още толкова сестри, командировани от друга болница, но и те не били достатъчни. Затова част от персонала мислел за напускане. „За съжаление има и такава опасност. Повечето от колегите са вече на ръба и не желаят да работят”, посочва д-р Ростислава Кръстева.

„Ако напуснат, просто не ми се мисли какво правим”, допълва д-р Светлозар Георгиев.

Затова разчитат максимален брой лечебни заведения да започнат да работят с болни от този тип. В бургаска област, по данни на Регионалната здравна инспекция, болниците, с отделения за прием на заразени с COVID-19 станаха осем.

„В началото на тази седмица разполагахме с леглови фонд 106 легла. Към вчерашна дата разполагахме със 146 легла и имахме свободни, най-много в Карнобат, където също разкрихме 20 легла. Там беше преобразувано по моя заповед Терапевтичното отделение”, заяви д-р Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.