Това обяви здравният министър на брифинг

Правителството взе решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на 2500 флакона "Ремдесивир". 1 флакон струва 345 евро без ДДС. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след редовното правителствено заседание в сряда.

Отпускат 5 млн. лв. за закупуване на "Ремдесивир"

Относно лекарството здравният министър подчерта, че до момента в България са получени над 2800 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978. 

Кунчев: Ще затегнем мерките възможно най-късно и меко

"Сега има налични 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на "Ремдесивир" в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат посрещнати", добави Ангелов.

 

 

Според него лекарството е показало ефективност при лечението на пациенти в целия свят, включително и на президента Тръмп. България е направила заявка за закупуването му, а доставката се очаква до 10-20 дни.

 

 

"По отношение на принципа за разпределяне в страната - всяка Регионална здравна инспекция подава в здравното министерство нуждите, които има на територията на областта. Ние обобщаваме тези данни и правим заявки. Седмичната консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. Това означава, че количестата, които имаме, ако се водим по този разход, ще стигнат за 3 седмици напред", обясни здравният министър. 

Сериозен ръст в броя на новозаразените с COVID-19

При недостиг в някоя област лекарството ще се доставя от съседна. Подобна организация в страната е била създадена за област Бургас преди дни.

"Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение", каза още министърът.

Относно ръста на заболели от коронавирус, проф. Ангелов обясни, че следи цифрите със загриженост. Според него на много места мерките не се спазват. Във вторник РЗИ - София са посетили няколко обекта на обществени места, където са извършени 29 проверки, съставени са над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде въведен и в останалите градове.

"Ако всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови, които да се подлагат на съмнение и отново да не се спазват. Нека се съсредоточим върху настоящите мерки. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект", призова министър Ангелов и подчерта, че мерките в страната няма да бъдат затягани.

Кунчев: Дълго можем да издържим с по 500 заразени на ден

Здравният министър каза още, че няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та и няма да се прилагат никакви ограничителни мерки.

"Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките такива, каквито са разписани, защото те дават и ще дадат най-голяма ефективност. Имаме готовност при необходимост да разкрием над 8000 легла. В момента на територията на България имаме 1307 души, настанени в лечебни заведения, и 64 - в интензивни структури. Има области в България, които изпитват затруднения - Бургас и Благоевград", обясни Ангелов.

За Бургас са взети мерки за осигуряване на допълнителни легла. Относно Търговище ще има събрание на Областния щаб, който ще взема решение за въвеждане на допълнителни мерки. В Гоце Делчев работи един пулмолог, който е заразен с коронавирус. От здравното министерство се ангажират да отпуснат допълнителни легла за преструктуриране на отделението.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си