Пандемията не спря чуждестранните предприемачи

На фона на пандемията, страната ни отчита 50 процента увеличение на инвестициите от чужбина. Това заяви пред  нова заместник-министърът на икономиката Стамен Янев.  Според него в края на годината спадът в икономиката няма да надвиши 5 процента.

„Към настоящия момент Българска агенция по инвестиции има сертифицирани над 22 нови проекта, които са и чуждестранни и български...И общия обем е над 720 млн. лева да разкрият над 3200 нови работни места”, заяви зам.-министър Стамен Янев.

България със заем от ЕС за запазване на работните места

„България привлича най-много италианските предприемачи с географското си положение. Все пак тя е на пътя към Средния изток. Второто са технологиите, работната ръка е по-изгодна, отколкото тази в Италия, тока ви е по-евтин. Но най-важен е човешкият фактор”, категорична е Мария Луиза Мерони, председател на „Конфиндустрия”.

„Не сме се оттеглили от никакви пазари, най-малко от България. Тук имаме 12 000 фирми, които дават работа на над 50 000 български работници”, заяви Барбара Белтраме, заместник-председател на „Конфиндустрия”.

Отпускат 200 млн. лв. на български фирми по ОПИК

Интересът на чуждестранните предприемачи към нашата страна остава силен, смятат от „Конфиндустрия”- Италия, които днес отпразнуваха 20-години на нашия пазар. Сдружението е на италианското предприемачество в България и е важен международен партньор на КРИБ. А на форума си днес италианските бизнесмени изброиха причините, които ги мотивират да правят бизнес и у нас.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.