За общуването и забавлението по време на тишина разказва Владислава Тричкова

Глухи и чуващи застават рамо до рамо по време на споделени вечери. Всички готвят заедно и общуват само на жестомимичен език. А после споделят - и храната, и знанията си.

„Този проект за мен е много важен, защото чрез него чуващите разбират повече за нас, глухите, за културата на глухите и езика ни”, споделя участник в проекта.

„Глухите готвачи водиха готвенето на жестов език. Т.е всички трябваше да научат думи”, разказва Диана Недева, Meeting points. „В глухата общност хората имат специални жестови имена. Свързани с жест”, разказва още Диана Недева.

ДА ПРЕВЕДЕШ ПАНДЕМИЯТА: Таня Димитрова, от която нечуващите научават новините

Идеята за споделените вечери хрумнала на Диана и Веси. Преди време се срещат с техен глух приятел и решават, че трябва да направят повече за интеграцията на тези хора.  Започват като на шега. Но се оказва, че интересът е голям.

„Участваха над 60 човека, които готвиха заедно и над 120 души, които по някакъв начин се включиха в допълнителните дейности”, разказва Диана.

Споделеното време в кухнята и на масата дава уроци и на едните и на другите.

МИСИЯ ПРЕВОДАЧ: За призванието да направиш информацията достъпна (ВИДЕО)

„Когато има бариера в общуването, ти трябва да присъстваш на 100%, за да го разбереш. Тогава се получава магия и истинско общуване, което не се случва на ежедневна база”, споделя Магдалина.

А участниците споделят и, че в света на тишината понякога общуването е по- истинско.

„В този момент аз се почувствах равна с тях, а на моменти се чувствах също като учител по жестов език”, разказва участничка в проекта.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.