Бъдещите лекари вече имат опит в работата с COVID-19

В Пловдив студенти от Медицинския университет в града откликнаха на призива на здравния министър и се включиха на първа линия в борбата срещу COVID-19. Те вече имат опит в работата в COVID-отделенията, защото помагаха на лекарите още в началото на пандемията.

„Имах известни притеснения, но почувствах, че трябва да бъда там, трябва да помогна. Видях го като лична кауза”, казва Виктория Костадинова стажант-лекар

Остър недостиг на медици, студенти влизат в битката с COVID-19

„Видяхме страха на хората, притесненията им за това какво ще се случи с тях. Притеснени бяхме и ние, защото първоначално не знаехме какво е COVID-19 и какво трябва да правим”, коментира Йозлем Кюлджева, която също е стажант-лекар.

Божидар и Стефан тази година са студенти по медицина в 6-ти курс. Бъдещите лекари са готови да се отзоват на призива на здравния министър.

„Разбира се, че съм готов да вляза в COVID-отделение. Стига да има нужда, ще помогна с каквото мога. Зная, че ще трябва отново да огранича социалните си контакти, но трябва всеки човек да може да го направи, когато има нужда от него”, коментира Божидар Бербов.

„Ние сме готови да помогнем на колегите от първа линия, когато ни осигурят лични предпазни средства, график и организирана работа”, допълва Стефан Иванов.

Стажант-лекари вече са работили не само в Инфекциозната болница, но и в Спешното отделение и Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Според тях обаче здравето на лекарите в различните от COVID-отделенията е по-застрашено.

Още гледайте във видеото. 

Репортер: Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.