Учените от БАН пред Диана Найденова

До края на годината в Института по микробиология  към БАН ще бъде готов прототипът на  българската ваксина срещу COVID-19. Кога ще завърши тестването и кога ваксината ще бъде готова за употреба?

„Смятам, че към този момент се намираме на около 1/3 от пътя до финалната ни цел. Тя е изготвен прототип на ваксина, който да е тестван върху лабораторни животни. За да сме сигурни, че този прототип не вреди, той трябва да бъде изпробван първо върху мишки“, споделя д-р Илиян Манойлов от БАН.

Проф. Кантарджиев: Заведенията на закрито са най-рисковите места за зараза

Той добавя, че въпросните животни се поръчват от специални развъдници. Необходимо е и Етичната комисия да разреши подобен експеримент в България.

„Би трябвало април-май месец да започнем активно работа с животните“, добавя Манойлов.

Според специалиста заявките на Русия и САЩ за няколко готови ваксини са политически и те не касаят учените. „Имаме информация, че въпросните ваксини може и да действат. Това което прави Русия обаче не е толкова етично. В САЩ се тестват прототипи на ваксини, които вече са създадени за други вируси“, казва той.

Ученият добавя, че в наше време икономиката е много свързана с науката. „Фактът, че редица държави купуват ваксини, без те дори да са произведени говори, че парите се намесват все повече в нашата научна работа. Това не е правилно“, категоричен е той.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.