В последните дни на месеца очакваме всички нюанси на есента

Последната седмица на октомври ще предложи динамично есенно време във всички нюанси – слънце, мъгли и валежи. След валежите през почивните дни в понеделник денят ще е с ниска облачност или мъгла в някои райони на Западна и Централна България. В ранните часове студеният фронт все още ще определя облачното време в Източна България с превалявания в Североизтока. В останалата част на страната ще е слънчево, с температури следобед между 16 и 21 градуса.

В планините понеделникът ще е слънчев и тих. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са около 5 градуса по високите части до към 12-13 градуса - в ниското.

Във вторник и сряда сутрините ще са мъгливи на много места в ниското – покрай водоемите, в котловините и низините, най-вече - по поречието на река Дунав и в Югоизточна България. Следобедните температури обаче ще са около и над 20 градуса.

В четвъртък и петък Балканите ще попаднат в зоната на влияние на пореден средиземноморски циклон, чийто център ще премине над Гърция. У нас валежите ще са по-напоителни в южната половина на страната. В събота и неделя времето ще е хладно. Валежите ще са по-ограничени, но температурите ще паднат осезаемо до интервала между 0 и 5 градуса сутрин и около 15 - следобед.

През последните 2-3 дни въздухът на много места в страната бележи повишени стойности на запрашаване. В ранните часове в понеделник над нормата е концентрацията на фини прахови частици в София, Видин, Плевен, Русе, Варна и Благоевград. В София най-значително е замърсяването в квартал „Христо Ботев”. Метеорологичните причини за замърсяването са преносът на пустинен прах от Африка, безветрието и мъглите.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.