„От началото на пандемията работим в пълна бойна готовност", заяви говорителят на звеното Катя Сунгарска

Криза в Спешната помощ в София. Между 15 и 20 са екипите, които обслужват територията на цялата столица. Това е в пъти по-малко от минимума, заяви говорителят на звеното Катя Сунгарска. На този фон само през вчерашния ден 10 от спешните медици са се тествали за COVID-19.

„От началото на пандемията работим в пълна бойна готовност. Има абсолютна мобилизация. Отпуските са забранени. Лекарите, които трябва да почиват след тежки дежурства, идват на работа в почивните си дни, за да помагат на колегите си”, каза Сунгарска.

„Често гражданите не са достатъчно обективни и дори ни лъжат. Когато ни викат за сърдечна симптоматика, диспечерите питат имат ли температура, имат ли кашлица. Казва им се „не”, а на място се установява, че всъщност имат. Това поставя в риск медиците. Умолявам гражданите да не го правят”, посочи още тя.

„По стандарт за София екипите на Спешна помощ трябва да бъдат поне 80, а столицата работи само с 17-18 екипа, а понякога и с 12 екипа, защото колеги се заразяват”, обясни Катя Сунгарска.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си