Днес се очакват интензивни валежи в Югоизточна България

Времето днес се определя от преминаващ в района на Босфора средиземноморски циклон. Ще е сравнително хладно, с температури между 13 и 18 градуса. Валежите през деня ще са най-силни в Югоизточна България, където в отделни места количествата ще са около 50 литра на кв/м. Жълт код за опасно време е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. 

Сняг и до -7 градуса през ноември

Дъжд ще превали, макар и доста по-слабо, в райони от Източна и Централна България. В западната половина на страната около и след обяд слънцето ще се покаже. 

В планините времето ще бъде облачно - с валежи в източните планински масиви. Най-значителни ще бъдат количествата в Странджа, Сакар и Родопите. Температурите – от 4 градуса по високите части до към 13 - в ниското.

В петък захлаждането ще продължи. От запад ще задуха студен вятър, с особено силни пориви в Дунавската равнина и планините. Предстоят валежи, които ще преминат над страната от запад на изток. През почивните дни преваляванията ще са на по-малко места, но дневните температури ще се понижат.

В първите дни на ноември времето ще е хладно – градусите ще останат ниски, ще има условия за сутрешни мъгли.

Тази сутрин въздухът у нас е замърсен над допустимото във Видин, Пловдив и Русе. Най-високи концентрации на фини прахови частици са отчетени в Русе – през нощта и в ранните часове днес те са около два пъти над нормата. Очаква се усилването на вятъра в петък и събота и нахлуването на по-хладен въздух да изчисти ниските слоеве на атмосферата. Първите дни на ноември обаче се очертават мъгливи, което отново ще създаде условия за натрупване на замърсители.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.