В много градове работата на ресторанти и кафенета беше ограничена с вечерен час

Първи уикенд, откакто нощните заведения у нас не работят.  Барове, дискотеки и пиано барове затвориха врати по заповед от здравното министерство. В много градове работата на ресторанти и кафенета беше ограничена с вечерен час. 

Заведенията в Пловдив бързо намериха начин да привлекат посетители за вечерта. Където е възможно бяха подредени маси на открито и отоплителни уреди, за да стане възможен престоят навън.

В  "Капана" хората предпочитат да вечерят на открито или да изпият по един коктейл под открито небе на дистанция от метър и половина.

Най-притеснени от евентуално затваряне и на ресторантите са хората, които работят в тях.Те спазват стриктно дезинфекцията и носенето на маска през целия работен ден.

„Всички се молим да не се случва такова нещо. Много хора вече нямат право да се възползват от услугите на Бюрото по труда", каза сервитьорът Христо Иванов.

Собствениците на заведения също се стараят да спазват мерките, за да останат отворени, макар и с капацитет наполовина.

„С електронни термометри се мери температурата на хората, дезинфекцират се и след това се настаняват, за да няма струпване”, каза Деан Найденов, собственик на заведение. 

Затварянето на дискотеките и нощните клубове обаче не попречи на младежите да се събират на групи.

Пред камерите ни те споделиха, че най-често се събират на домашни партита. Работното време на коктейл-баровете в Пловдив е ограничено до 23.30 часа. Проверки от контролните органи ще бъдат правени непрекъснато.  

Репортер: Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.