10 коли на МВР се включват в подкрепа на ЦСМП

Удвояват се линейките в София. До момента спешните екипи дежуряха с 25 автомобила. София - град получи временно 4 буса и 6 леко оборудвани линейки от МВР. До края на седмицата се очаква Спешна помощ да получи още 17 чисто нови линейки. Така общо колите в столицата ще станат 52. Повечето ще пътуват с екипи от парамедици и фелдшери, като десетте коли от МВР ще могат да возят само по-леките и среднотежките случаи. 

Според министър Костадин Ангелов обаче основната  причината за проблема е, че част от болниците не са спазили заповедта му и не са разкрили необходимите легла за COVID пациенти. Затова започват проверки.

1225 новозаразени и 19 починали с COVID-19

Започват и проверки в лабораториите за PCR тестове. Причината е в забавяне на резултати.  „Натъкваме се на примери за качване на резултати след ден-два или три. Увеличеният брой случаи във вторник – утре, ще се дължи до голяма степен на некачените резултати от лабораториите”, коментира още министърът.

„Обясненията са много, причините са много, всички са изключително напрегнати и уморени, но могат да се назначат още хора. Държавата плаща много пари, ресурс има. Получават се парадокси с направа на тест днес, публикуване на резултата му след 2-3 дни, а когато лекарят трябва да издаде болничен се оказва, че човекът е здрав, но предстои да бъде поставен под карантина, обясни министър Ангелов.

"Темата на NOVA": Близка среща с невидимия враг - коронавируса (ВИДЕО)

„От днес съм разпоредил проверки и в частните, и в държавните лаборатории. Цялата сила на закона ще бъде приложена", закани се Ангелов. 

„Видяхме, че имаше затруднения в обслужването на пациентите в София, затова решихме, съвместно с министър Терзийски, да се осигурят допълнително коли към системата на Спешна медицинска помощ и по-специално на територията на София. В момента имаме 25 коли, от днес екипите ще бъдат увеличени с още 10", каза още той. 

„На територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания. В София разполагаме с 12 000 легла за активно лечение. 10% от тях са 1200 легла. В момента са разкрити 700 легла за активно лечение. Имаме още наличен свободен капацитет, който лечебните заведения не са разкрили. Това е основният проблем, върху който сме се съсредоточили”, заяви Ангелов.

Д-р Хасърджиев: Много хора не достигат до здравна помощ

„Има издадена заповед на министъра. Преди две седмици направих изявление с директорите на столичните болници. Все още голяма част от тях не са предприели усилия да осигурят леглата, необходими за разкриване на територията на лечебните им заведения”, каза още здравният министър.

„Към момента няма необходимост от разкриване на полеви болници. Когато в системата има над 40 на сто заетост на леглата, тогава ще се обмислят алтернативни начини", категооричен бе той.

„Няма проблем с настаняването на болни в София – разкрити са нови 100 легла, имаме проблем с обслужването по домовете, защото нямаме достатъчно линейки, докато не дойдат поръчаните 10”, заяви директорът на Спешна помощ София д-р Георги Гелев.

Той уточни, че не само личният лекар отговаря за хоспитализацията, но и екипите на Спешна помощ, които отиват на място. Те правят бързи антигенни тестове и вземат решение дали да бъде хоспитализиран.

„Повечето случаи са за домашно лечение. Например, имахме 66 повиквания, но от тях само 18 бяха за хоспитализация, т.е. при останалите случаи не е имало нужда да се вика линейка“, заяви д-р Гелев. Проблемът е в леките случаи в домовете, забавянето на нашите екипи да дойдат, но това ще бъде решено с идването на 10 линейки с екипи.

И въпреки, че екипите на МВР ще возят само по-леките случаи, служителите имат своите притеснения. "Нашите хора имат подготовка, различна. Предполагам, че всеки изпитва някакъв страх, но ще свършим и тази задача, така както ни е поставена", заяви старши комисар Шоторов  от Главна дирекция "Пожарна безопасност". 

Дългогодишният фелдшер Емилия Димитрова споделя и най-голямия си страх: "Някой от тези, които транспортираме рязко да се влоши, да изпадне в тежко състояние и да не можем да му помогнем, това е най-лошото, което може да се случи". 

От синдиката на МВР пък изразиха опасения, че с тази стъпка ще се претоварят и силите на реда.

"Рискът МВР да се срине, или да се задъха, както сега здравната система,  изобщо не е за подценяване", заяви Валентин Попов, председател на синдиката на МВР. 

Преговори се водят още със собствениците на частни линейки и таксиметрови компании. А те са готови да се включат в помощта. 

Всякакви случаи може да возим, но предварително трябва да се заяви. Ние не сме подготвени. Имаме цялото оборудване,  но трябва да имаме лекар", посочва Сашо Сотиров, собственик на частна линейка. 

"Вие много добре знаете, че когато правителството, независимо от своя състав, съответните министри се обръщат към нас, както и ние към тях - те са се отзовавали, така и ние ще се отзовем", категоричен е Кирил Ризов, председател на синдиката на таксиметровите шофьори .

Помощта на частните линейки и таксиметровите компании в момента остава като резервен вариант за по-сериозни ситуации. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.