Социологът цитира проучване, проведено между 28 октомври до 1 ноември

„Има поляризация, по някои критерии има разделяне поравно. В общи линии обществото е объркано, това е нормално на фона на нарастващите случаи на коронавирус ”, обясни социологът Първан Симеонов за последното изследване на „Галъп”. То важи за периода между 28 октомври до 1 ноември.

ОБЩЕСТВО НА КРАЙНОСТИТЕ: От паниката до недоверието в съществуването на COVID-19

Според него в момента няма причина за по-строги мерки. Има и известно свикване с мисълта за по-строги мерки, но ако това запитване е било направено през лятото 60% биха били против налагането на строги противоепидемични мерки, обясни социологът.

„Що се отнася до оценките как се справя властта – там нещата също изглеждат някак разделени. Все пак повече са тези, които смятат, че правителството не се справя. Назад във времето имаше по-високи нива на оценка за справянето на правителството. Те бяха продиктувани от по-малкия брой случай, от страха на обществото, както и от факта, че България действа бързо”, обясни още Първан Симеонов.

Първан Симеонов: Седем партии имат шанс за влизане в парламента

Той е на мнение, че влияние оказва и политическия контекст от лятото насам. По отношение на коронавируса обаче, оценката на работата на правителството е по-висока, отколкото оценяването на цялостната му работа.

„Това, което се откроява от лятото насам, е, че българите биха искали да получат възможността да разчитат на личната си отговорност. Друг е въпросът колко е голяма и сериозна тя. По отношение на носенето на маски няма голямо мнозинство. И там нещата са на кантар”, добави Симеонов и подчерта, че недоверие има и в правенето на тестове за коронавирус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.