Това показва изследване на Оксфордския университет

Мащабно изследване установи, че 20 % от заразените с  коронавирус получават и диагноза за психично заболяване до 90 дена, съобщи БТА. Тревожност, депресия и безсъние са най-разпространени проблеми сред оздравелите от COVID-19.

СЗО: COVID-19 опустошава психичното здраве

Специалисти от Оксфордския университет установиха също завишен риск от деменция.
"Лекари и учени по целия свят трябва спешно да изследват причините за психичните заболявания  и да определят лечение", каза проф. Пол Харис от Оксфордския университет. Той се опасява, че резултатите от проучването им вероятно ще бъдат подценени.

Какво не бива да ядем и пием, ако сме с коронавирус

Изследването, публикувано в сп. "Лансет Психиатрия", анализира електронните здравни картони на 69 милиона души в САЩ, сред които има 62 000 заболели от коронавирус.

Резултатите вероятно са валидни за хората, засегнати от COVID-19 по цял свят, отбелязват специалистите.

НОВА ЗАПЛАХА: Опасен щам на вирус заплашва света

През трите месеца след положителния резултат, един от петима оздравели е получил за първи път диагноза тревожност, депресия или безсъние. Това е два пъти повече, отколкото други групи пациенти през същия период.

Изследването установи също, че хората с вече съществуващо психично заболяване са 65 % по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с COVID-19 в сравнение с психично здравите.
Това е поредното доказателство, че вирусът засяга мозъка и съзнанието, заявиха специалисти, които не са участвали в изследването. Вероятно това се дължи на комбинация от стресиращи фактори и на физическия ефект от болестта.  Коронавирусът засяга и централната нервна система и и затова може да засили последващи разстройства. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.