Властта обмисля и как да осигури денонощни аптеки

COVID - епидемията достига все по-сериозен мащаб. Възможно е още утре броят на официално регистрираните с коронавирус у нас да надхвърли 100 хиляди. 5 области са под натиск заради големия брой заразени с COVID-19. Това стана ясно на среща на оперативния щаб с премиера Бойко Борисов.

Пускат на пазара още 20 000 опаковки от най-търсените лекарства

Властта обмисля и как да осигури денонощни аптеки за всички региони у нас. А до края на седмицата се очаква да има план и за връщане на учениците в клас при нови мерки за безопасност.

Няколко пъти е скочил броят на пациентите, които се лекуват в болници през последните дни. Aко в началото на октомври хоспитализираните са били около 800 души, то към днешна дата броят им е над 5200. Това неизбежно подлага на изпитание както медиците, така и болничните заведения.

На среща между Националния оперативен щаб и премиера Бойко Борисов стана ясно, че по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

В областите, в които натовареността на болниците е най-голяма, ще бъдат разкрити допълнителни легла. А в опит да се реши проблемът с кадровия дефицит, на някои места ще бъдат изпращани специализанти,които да помагат.

816 нови случая на COVID-19 у нас

„ВМА разкри още 4 клиники за COVID, освен цялата си инфекциозна клиника, психиатрия и буферна зона. Прекратени са дейностите на ендокринология, хирургия”, обясни директорът на болница ген. Венцислав Мутафчийски.

До края на седмицата на аптечния пазар ще влязат допълнително около 20 хиляди опаковки от най-търсените лекарства.

„От групата на азитромицина, лекарствата за бременни са осигурени за аптеките. По отношение на болничното снабдяване, сме направили необходимата логистика”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Специалистите за пореден път призоваха хората да не се презапасяват с лекарства и да не прибягват до самолечение, защото то крие много опасности.

Лекари и пациенти от столичната онкоболница излизат на протест

„Първата фаза е бързо намножаване на вирусната репликация, втората фаза е засягането на малките кръвоносини съдове, а третата - цитокиновата буря. Не бива да се прибягва до самолечение, защото в различните фази лекарят трябва да прецени какво да е това лечение”, обясни проф. Кантарджиев.

А заради трагедията в Румъния, където няколко пациенти загинаха при пожар в интензивно отделение, Бойко Борисов нареди у нас да бъдат взети допълнителни мерки.

„Всички кислородни инсталации на болниците да се проверят. Сега всички ползват много кислород, да минат през всички болници”, нареди премиерът. Инспекциите на пожарната ще продължат до края на седмица.

Междувремено трима депутати от БСП влизат в COVID отделенията в Шумен и Свищов. Сред тях е урологът Десислав Тасков, който ще лекува пациентите в шуменската областна болница. 

Ангелов: Няма липса на медикаменти на национално ниво (ВИДЕО)

„Целта е да помогна, защото проблемът тука е сериозен. Няма болница в България с толкова много пациенти в момента с COVID и наистина изнемогват колегите”, обясни той.

На срещата в Министерския съвет главния държавен здравен инспектор отново е лансирал идеята си здравният министър да има правото да командирова медицински специалисти .

816 са новите случаи на заразени с COVID -19. Направени са малко над 2700 теста. Това означава, че се запазва тенденцията всяка трета проба да е положителна. Настанените в интензивни отделения са 293-ма, а починалите за денонощието са 39. Излекуваните през вчерашния ден са 570.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.