Все повече държави въвеждат нови ограничения

Точно една година, след като в Китай е установен за първи път случай на COVID-19, светът е обхванат от втора вълна на пандемията. Ситуацията съвсем не е окуражителна, на прага на зимния сезон в северното полукълбо, където все повече държави въвеждат нови ограничения.

Сочена за пример в управлението на кризата при първата вълна на пандемията, от днес Австрия е отново под карантина. Улиците на големите градове опустяха, а строгите мерки ще са в сила три седмици и до голяма степен са подобни на наложените през март. Единствено магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите могат да обслужват клиенти.

Защо в Нова Зеландия има само 60 заразени с коронавирус?

„Разбира се, уплашени сме малко, но поне знаем, че ще можем да отворим отново на 8 декември. Това ни дава много по-голяма надежда в сравнение с първата карантина, поне това е лъч светлина”, казва Теодор Ваничек, който е собственик на магазин във Виена.

Хората трябва да си стоят по домовете и могат да излизат само за да отидат на работа, да изпълнят неотложни задачи или да спортуват. Всички училища преминаха днес към дистанционно обучение, но за разлика от март, учениците все пак могат да отидат на училище, ако се нуждаят от учителска помощ или нямат нужните условия у дома, за да учат. В последния ден преди затварянето австрийците се възползваха от възможността да пазаруват.

„Фанатично много хора се втурнаха към магазините, но поне изглеждаше, че спазват задължителното разстояние, когато застават на опашка”, коментира Петер - жител на Виена.

„Настъпва тежко време за магазините. Особено в този район, който ще бъде доста тих. Нашият магазин е от малкото, на които е позволено да останат отворени. Продаваме хранителни стоки”, казва Таня, която също е жител на Виена.

Pfizer започва пилотна програма за имунизация в САЩ

Ден след като федералните и провинциалните власти в Германия решиха да отложат за 25 ноември взимането на решение дали да се удължи срокът на ограничителните мерки, Ангела Меркел изрази тревогата си от разпространението на коронавируса. „Ситуацията в момента продължава да е сериозна и дори бих казала много сериозна. Пандемията ни удря по цялото земно кълбо, като в момента е по-тежко в северното полукълбо, отколкото в южното. Така че трябва да намалим контактите”, каза тя.

Китайските власти установяват, макар и постфактум, първия случай на новия коронавирус на 17 ноември 2019, край град Ухан, в провинция Хубей. Едва в края на декември обаче те разбират, че става дума за COVID-19. И досега обаче, година по-късно, нулевият пациент не е открит. Една година по-късно, 11-те милиона жители на Ухан, които преживяха 77 дни в пълна карантина, са разкъсвани от желанието да живеят нормално и страха от ново затваряне.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.