Според експерта още е рано да се каже дали България ще оглави класацията по смъртност в Европа

„Претоварването на болниците покрай коронавируса  е феномен по целия свят. Той беше видим през пролетта в големи градове като Ню Йорк, Лондон. В момента, в който се препълнят всички болници, се блокират каналите за всички други спешни случаи – тежки травми от катастрофи, инсулти, онкологични заболявания”, заяви в студиото на „Здравей, България” Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му още е рано да се каже дали България ще оглави класацията по смъртност в Европа. „На 20-ти бяхме първи”, посочи той. „За съжаление стигнахме нивата от 4 хиляди заразени на преди четири седмици и вероятно тези антирекорди ще продължат”.

Учен обясни защо тежко болни от COVID-19 умират по-често през нощта

„С новите мерки вероятно ще се достигне до някакво плато, след което случаите вероятно  ще започнат да спадат. Но с препълването на болниците въпросът е къде е границата на капацитета? Ние нямаме пълната картина на заболеваемостта с оглед на антигенните тестове, които не се регистрират никъде”, посочи експертът.

Какво още каза експертът за актуалните данни за коронавируса в страната и по света вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.