Работодатели вече обмислят как да запазят служителите си

Собствениците на много магазини въздъхнаха с облекчение, след като стана ясно, че със заповедта на здравния министър вратите затварят само моловете. Под ключ ще са и всички заведения.

След обявяването на мерките в големите търговски обекти тип мол са взели решения повечето магазини, които ще трябва да затворят, да работят с удължено работно време до петък. Целта е да опитат да наваксат предстоящите загуби преди Коледа. Наблюдава се и негодувание, че големи вериги за дрехи ще спрат работа, докато такива за техника извън моловете - не.

Здравният министър издаде заповедта за извънредните мерки (ДОКУМЕНТ)

Заведенията и ресторантите разчитат на помощ от държавата, за да не се налага да съкращават служителите си.  А в някои сфери като фризьорството например са късметлии и ще продължат да посрещат клиенти.

Заведенията и ресторантите вече обмислят как да запазят служителите си.

„Затваряме бизнеса си, минаваме на командно дишане. Не всички могат да правят доставки”, обясни шеф Иван Манчев. „При мен има доста хора, които могат да работят. Ще бъдат само 10 процента от тях, ще бъдат на смени, ще се въртят, за да може поне някакви пари да изкарват”.

В бранша разчитат на финансовата помощ от държавата.

„Тези 24 лева са някаква мярка, но тя със сигурност не е достатъчна”, смята шеф Манчев.

За една от веригите магазини работят 120 души, които не разбират защо точно техният бизнес трябва да спре работа.

„Ако трябва да се прави локдаун, то би следвало да бъде генерален за всички”, смята Георги Бебечев, управител на международна верига магазини за дрехи. „Както при предното затваряне, така и този път ще си запазим всички служители, защото те най-важният ни ценен капитал”.

За да опитат да наваксат, ще работят повече часове до петък.

При вземането на решения как точно да бъде подпомогнат бизнесът, работодателите също са участвали активно в разговорите с правителството.

„В едно открито писмо бяхме поискали да се поемат преките разходи, фиксираните разходи на затворените предприятия. Очевидно има проблем с верификацията и се предлага вариант, който да стъпи на оборота, процент от оборота. Няма лошо, стига това да се направи веднага. Това е един компромис, по наша оценка е единственият възможен на този етап, защото от една страна трябва да пазим човешкия живот”, заяви Евгени Иванов, директор на КРИБ.

Ще се водят преговори и за това мерките 60/40, 80/20 и 24 лева на месец за служителите, останали без работа, да се обединят в една мярка.

„Да бъде по-справедлива компенсацията, защото някои от тях сега се осигурят на 2000 лева, а ще получат примерно 480 вместо 80% от тези 2000, т.е. 1600. Виждате, разликата е 4 пъти близо”, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Амбицията е обединената мярка да се въведе от 1 декември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си