Най-много установени случаи има в София, Пловдив, Варна и Бургас

За изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 3568 заразени с коронавирус. Излекували са се 2255 души, а жертвите на вируса са 162, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 9093 PCR теста.

Доц. Кунчев: Мерките няма да бъдат разхлабени рязко на 21 декември

Расте броят на активните случаи и те вече са 88 224. 6655 болни са хоспитализирани, а в интензивни отделения са настанени 430 души. 5496 души, работещи в болници, са се заразили у нас от началото на пандемията.

През изтеклото денонощие най-много нови заразени са установени в столицата – 712. 386 са тези в Пловдив, 280 - във Варна и 278 – в Бургас.

Часове преди частичния локдаун, доц. Кунчев е категоричен - строгите мерки идват навреме:

„Влязохме в най-тежката фаза на епидемията и затова и мерките вече се различават от това, което имахме досега“, каза той.

Акад. Петрунов: Не взимайте имуностимуланти, когато сте болни, опасни са

Кунчев не даде категоричен отговор на въпроса - има ли сценарий, в който стигаме до разкриване на полеви болници:

„Здравната система такава, каквато я имаме - не реформирана, със стари болници, с остър дефицит на кадри - в момента лекува 6600 души. И изписва между 1000 и 2000 излекувани всеки ден. Не трябва да пренебрегваме е този факт“, добави той.

За тежкото състояние в малките болници разказа и анестезиологът доктор Александър Серафимов. Всеки месец той минава стотици километри, за да работи в болница в Бургас и в общинската болница в Исперих.

Според медика неспазването на елементарните мерки е претоварило здравната система. Но Ангел Кунчев остава оптимист.

Анестезиолог отправи гневно обръщение към неспазващите мерките

"Системата ще се справи. Никой няма да остане без лекарска помощ“, каза той и добави, че за да се изпълни плана на правителството, хората трябва да са по-дисциплинирани и даде пример - в страните, които вече въведоха строги мерки и те се спазват има ефект. А прогнозата у нас:

„Най-амбициозния план е да ги намалим с 30, 35 процента, за мен, което е много трудно. Иначе можем да влезем и в плато и да намалим процеса на постоянно увеличаващи се случаи“, казва доц. Кунчев.

Той обаче уточни, че ако прогнозата се сбъдне, разхлабването на мерките след 21-ви декември ще става поетапно и ще започне с най-малките:

„Ако постигнем успех и намаление на смъртните случаи, ние най-вероятно смятаме да възстановим работата на детски градини и ясли и училищата и учениците до 4-ти клас. Тъй като за тях този процес е най-неравностоен“, казва доц. Кунчев.

Пълна яснота обаче, здравните власти ще имат няколко дни преди крайния срок на строгите мерки. Неясно остава и кога ще може да започне ваксинация в България.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.