В ход е изработкването на нов голям телескоп

Предвид мерките срещу разпространението на коронавируса, посещенията в обсерваторията „Рожен” са ограничени. Екип на NOVA получи шанса да проследи как работят астрономите в такава среда и да види галактиката “М81” през очите на най-големият телескоп на Балканите.

В помещението, където се извършва дистанционното наблюдение по заявка и управлението на големия телескоп наблюдаваме галактиката “M81”. „Тя е от семейството на нашата галактика “Млечния път”. Намира се на около 12 милиона светлинни години от нас. Тези мъгляви петна биха могли да са области на образуване на нови звезди или пък остатъци от вече избухнали свръхнови звезди” – разказва д-р Никола Петров.

Направените снимки, освен чисто астрономически, са интересни и по друга причина. Получени са от оператора на телескопа по поръчка на Университета в Белград в рамките на съвместен проект с българските астрономи. Така обсерваторията работи в условията на пандемия.

„Хората контактуват с оператора през Скайп или друга програма през телефона. Могат да зададат програмата за наблюдение и той тук с телескопа да я изпълни сам”, обясни директорът на Института по астрономия с НАО „Рожен” към БАН проф. д-р Евгени Семков.

В обсерваторията има постоянен оптичен интернет. Телескопът е оборудван с мощни цифрови камери. Предлага възможност за дистанционно управление от години, но едва сега обстоятелствата правят всичко това наложително.

„Поради обстоятелствата се налага да ограничим пътуванията до обсерваторията. Колегите се притесняват от пътуване с влак, с автобус” – аргументира новия начин на работа Евгени Семков.

Пандемията няма как да заслепи телескопите, но със сигурност ще отнеме част от романтиката на класическото наблюдение на Космоса. „Човек, когато види да се отваря куполът и да се насочва телескопа към обекта за наблюдение, се чувства по съвсем друг начин” – коментира проф. Семков.

Д-р Никола Петров допълва: „Все пак през зимата като дойдете да наблюдавате с телескопа при минус 15 градуса, много често се случва романтиката да “замръзне” в най-буквалния смисъл на думата. Но самото удоволствие да получиш кадър, да видиш невидимото за очите, е удовлетворение за всеки астроном.”

По света най-съвременните телескопите отдавна се управляват от разстояние, през интернет. Такъв ще има и тук, в Роженската обсерватория. Диаметърът на огледалото му е 1,5 м. Ще е разположен в кула с височина 6 м и диаметър 7-8 м.

„Предвидили сме година и половина изработване. Така че през 2022 телескопът да може да бъде монтиран”, обясни Евгени Семков.

Финансирането за новата придобивка е по "Европейска пътна карта 2020", където Институтът по астрономия при БАН участва с проекта „РАЦИО” (Регионален център за астрономически изследвания и образование). Институтът е в консорциум с катедрите по астрономия на Софийския и Шуменския университет.

Обсерваторията скоро ще разполага и с нов, специализиран слънчев телескоп, който ще замени стария и амортизиран коронограф. Той е готов и сглобен изцяло в Украйна, уточни д-р Никола Петров. Телескопът ще помогне на българските астрономи да изследват по-детайлно слънцето и изригванията в неговата корона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.