Разкритото COVID-отделение до кабинет за онкоболни деца в ИСУЛ все още не е затворило врати

Тема с продължение. Миналата седмица в предаването Ви показахме едно не особено обосновано решение на ръководството на софийската болница “Царица Йоана“, по-известна като ИСУЛ. Ръководството на болницата е взело решение новооткритото COVID-отделение в сградата на болницата да бъде разположено на метри от входа на Дневния стационар за деца с онкохематологични заболявания. Това притесни родители и пациентски организации.

Защо разкриха COVID-отделение до кабинет за онкоболни деца? (ВИДЕО)

След репортажа последва реакция на областния щаб, откъдето съобщиха, че ИСУЛ ще стане „чиста”болница и в нея няма да бъдат приети пациенти с COVID-19. Оттам увериха, че това ще се случи, след като бъдат изписани приетите пациенти. Това обаче не стана. Екип на NOVA направи проверки, която установи, че приемът продължава. Близо 50 пациенти са приети отново. Това безпокои родителите с онкохематологични заболявания. Те не искат затваряне на болницата, а „зелен коридор” за своите деца.

СЛЕД СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТИ: Уволняват петима служители на болницата в Пловдив

Мая Христова и дъщеря й са се заразили с COVID-19 и вече са се излекували. Според майката обаче, заразяването е станало в болницата, тъй като тя е единственото място, което са посещавали. Тя отправи апел към медиците:

„За да даде детето ми кръв, трябва да мине през централния вход и през няколко отделения, за да достигне до лабораторията. Това е така, защото входът, през който минавахме досега, е затворен. Детето ми е с имунен дефицит. Тя е в рисковата група. Всяка инфекция повлиява на основното заболяване. Умолявам всички медици, да осигурим „зелен коридор” за нашите деца”, обясни Мая Христова.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.