47 работни места, очакват своите кандидати. Те трябва да са над 18 г. и под 65 г.

В "Пирогов" намериха едва трима от нужните 50 санитари, въпреки, че обявиха заплата от 3000 хиляди лева за позицията. Примамлива оферта, накарала 53-годишния адвокат Жельо Желев да замени тогата със защитно облекло.

„Доведе ме нуждата от помощ и заплащането. Няма нищо лошо да работиш за пари“, казва той.

Да си санитар в "Пирогов" тези дни се превърна в завидна професия. „Забавното е, че всеки който търси работата - първо пита вярно ли са 3 хил. лева, а не пита какво ще работя, каква е работата, в какво се състои“, разказва доц. д-р Петър Атанасов, Началник Клиника по вътрешни болести.

Стартира системата за електронни направления за безплатни PCR тестове (ВИДЕО)

Макар и тук за първи ден, Жельо вече познава цялата болница. „Тичането е множко, независимо дали в COVID отделение или друго отделение, спешното, идват различни хора и много е тичането“, казва Жельо.

Дежурството е минимум 12 часа. А понякога и 36. А задачите разнообразни - от разнасяне на обяда до личния тоалет на пациентите.

Лилия е санитар в "Пирогов" от 10 години. Обича работа си. А новината за големите заплати на новите си колеги, приема хладнокръвно.

„Има нужда от хора, но дали точно от тези хора, които си мислят, че като дойдат ей така ще им се дадат 3-те хиляди и то така на поднос. Не става, работата е тежка. И колкото и чудно да е, е също и доста отговорна. Ние сме хора, които помагаме на лекари, на сестри. Трябва да бъдем средно-интелигенти хора, най-малко“, казва Лили.

Дете на 12 години е сред жертвите на коронавируса

А такива се намират трудно, на мнение е началникът на COVID отделението - доц. Атанасов.

„Кандидат за работа - санитар, 27 годишен - без основно образование. И колкото и неприлично да прозвучи - не е малцинствен“, споделя доц. д-р Петър Атанасов.

47 работни места, очакват своите кандидати. Те трябва да са над 18 г. и под 65 г.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.