Вижте какви каузи може да подкрепите

Днес е ден на дарителството и доброволчеството – известен по света като „Щедрият вторник”. Много благотворителни кампании използват този повод да достигнат до сърцата на милиони дарители.

„Българската Коледа“ ще помогне на деца с хронични заболявания

В читалището в Търнак се пази културата, историята и традициите на врачанското село. Те все още са живи, но бездомни. Цялото населено място се е събирало там за постановки и концерти. Публиката е била доволна. Днес обаче е опасно дори да влезеш в залата, тъй като може да падне плоскост от тавана.

През 2017 година покривът на сградата пропада и общественият живот в Търнак умира.

„Умира културата, умира и селото. Децата имат потребност да са тук, ние имаме потребност от тях. Ако питате когото и да е в селото, ще ви каже: „Животът ми мина в това читалище”. Децата отраснаха тук, внуците на някои също”, посочи председателят на читалище „Васил Левски” Виолета Кръстева.

„Губим ценностите, историята, българщината, която трябва да пазим като едно подрастващо поколение”, смята Маргарит Тасков.

За да се изпълни 400-местната зала с живот, трябват 25 000 лева. Ако останат пари, ще се ремонтира и музеят, който също е белязан от времето.

„Сменихме дограмата, освежихме помещението, но последните месеци се получи пропадане на тавана и тук”, сподели Кръстева.

В карловското село Столетово също отправят горещ апел. Местното читалище иска да зарадва деца от социално слаби семейства с коледен подарък. Необходими са им 1 500 лева.

„Няма по-голям подарък от това да видиш едни щастливи детски очи на Коледа. Дарете, за да стоплим детските сърца и да направим красив празника им”, призова секретарят на читалище „Христо Ботев” - Столетово Любомир Петров.

Каузите и на двете читалища са специално подбрани за „Щедрият вторник” тази година. Кампанията идва от Съединените щати като отговор на неразумното пръскане на пари по време на „Черния петък”. Идеята е в края на годината да дарим малко за кауза, която ни е на сърце.

„Всеки има нещо, което му е близко до сърцето. Ако обръщаме внимание на каузите, които са най-близо до нас, ако правим по една добра стъпка всеки ден, цялото добротворчество ще натежи повече”, коментира изпълнителният директор на фондация „BCause” Елица Баракова.

Като партньор на „Щедрият вторник” в България фондацията предлага 30 каузи от всякакви сфери - от здравеопазване до природозащита. Средствата се набират чрез порталите за дарителство “platformata.bg” и “dmsbg.com”. Всеки може да помогне с колкото и когато желае.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.