Това са сторили и 22 000 родители в неплатен отпуск

Правителството с равносметка за антикризисните мерки. До този момент от кабинета изчислиха, че близо 22 000 родители в неплатен отпуск са подали заявления за финансова помощ. Тя е в размер на 610 лева за едно дете, стига то да не е по-голямо от 14 години.

Работещите в кои сектори ще получават компенсации от 24 лв. на ден

От икономическото министерство на свой ред обявиха, че са преразгледали възможността да подкрепят 3 000  малки компании. Същевременно т.нар. мярка „Кредитна ваканция" е вече отворена и фирмите биха могли да кандидатстват пред търговските банки.

Над 585 милиона лева е получил бизнесът по мярката 60/40

Голям e и интересът към мярката „Запази ме”. Малко под 3 000 работодатели са кандидатствали до този момент за помощ по нея. А това означава, че 15 000 служители, които са в неплатен отпуск, ще получат по 24 лева за всеки ден, в който не са били на работа. Очакванията на „Агенцията по заетостта” са от мярката да се възползват общо 33 000 служители.

Звезделин Минчев е собственик на ресторант в София, но заради частичния локдаун изпраща 10 от общо 12-те си служители в неплатен отпуск.   

„Изключително пострадахме и аз не знам дали след този втори локдаун ще мога да се изправя отново“, споделя той.

 

В ресторанта остават да работят двама служители, единият от които е Константина.  

 „Надявам се всичко скоро да свърши и всички колеги отново да бъдем заедно“, споделя тя.

За да запази целия си персонал, Звезделин кандидатства по мярката „Запази ме“.   Константина е скептична, че помощта от 24 лева на ден ще реши финансовите проблеми на колегите й в неплатен отпуск. А иначе ресторантът доскоро се радвал на голям интерес заради възможностите, които предлага.  Останал обаче почти без персонал, собственикът решава да продава онлайн, но поръчки липсват. 

 

 

Според социалните служби мярката „Запази ме“ цели да помогне именно на хора като Звезделин.  Очакванията на социалните служби са от мярката „Запази ме“ да се възползват общо около 33 хиляди служители.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.