Това е станало благодарение на новите супер камери на КАТ

Новите супер камери на КАТ засичат рекорден брой нарушения за превишена скорост. Освен за скорост, те следят и дали автомобилите има задължителна застраховка „Гражданска отговорност”.

По-строг контрол на пътя: Нови камери хващат нарушения и в движение

Само за два месеца – от 5 октомври досега, новите камери на КАТ са засекли над 32 000 нарушения за превишена скорост и близо 1000 за липса на задължителната застраховка.

Камерите са последно поколение, могат да снимат и през нощта и да засичат 16 автомобила едновременно. Те засичат нарушители от София, Пловдив, Варна, Бургас, Ловеч и Русе. А сред тези 32 000 нарушения има много рекордьори с над 150 км/ч при ограничение 50.

Това са малка част от рекордьорите, заснети в последните дни от една от новите камери на КАТ – тази в Пловдив.

„Техническото средство на пловдивската дирекция е установило най-много нарушения , следват СДВР и Варна”, разкри инсп. Николай Крушарски от „Пътна полиция”.

 

 

Радарите са най-прецизните у нас и успяват да засичат много автомобили в нарушение за кратко време. Въпреки че параметрите на камерите позволяват да засичат и за много други нарушения, освен скорост и гражданска, у нас това в момента няма как да стане.

Според анализите на Държавната агенция за безопасност на движението и през 2020 година основна причина за тежки катастрофи е превишената скорост. А с цел превенция, на сайта на Агенцията е поместена таблица за шофьорите с нарушения.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.