Пътната обстановка е спокойна

През последните дни в Родопите е истинска зима. Въпреки обилния снеговалеж, допълнителни ограничения днес не бяха наложени. Добрата новина е, че тази събота в Пампорово откриват сезона.

Колкото по-високо се качва човек в Родопите, толкова по-дълбок е снегът. Снежната пелена в Пампорово, в подножието на връх Снежанка, е дебела около 40 сантиметра. Хотелите и пистите са тихи. Откриването на ски зоната обаче е на 19 декември.

„Горе на Снежанка има 70 сантиметра сняг. Чакаме откриването с нетърпение. Снегът е перфектен”, казва Асен.

За Атанас Карабельов и неговата машина това означава натоварени пътища. Той е един от хората, които се грижат за снегопочистването в курорта.

През целия ден снегоринът не е спирал да криволичи из тесните алеи на Пампорово. Работа ще има и през нощта.

Извън курорта снегорините по републиканската мрежа в Смолянска област също чистят от ранни зори. Трите основни прохода – „Рожен”, „Пампорово” и „Превала” са проходими и без допълнителни ограничения. Преди обяд, докато валеше интензивно, имаше хлъзгави участъци, които изискваха повече внимание.

До полунощ се очаква валежите постепенно да спрат. Сутринта обаче ще е студена с възможни заледявания по високите места.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.