Полицията следи движението по основните пътни артерии

В края на почивните дни стотици българи се прибират след празниците. Екипи на полицията следят трафика по основните пътни артерии в страната, както и на входовете на големите градове.

Огромни задръствания в цялата страна преди празниците (ВИДЕО)

Още в следобедните часове трафикът към София беше интензивен, но до образуване на колони от автомобили не се стигна, вероятно защото много хора са слели почивните дни с тези за Нова година. 

Униформените отчитат спад в катастрофите по празниците в сравнение с 2019 година. За 4 дни са станали 230 ПТП-та, а през миналата година те са били 272.  За сметка на това през празнични дни полицията се натъква на драстични нарушения на пътя и за превишена скорост и алкохол в кръвта.

„В Пловдив в рамките на населеното място един водач е засечен със 189 км/час, друг със 171 км/час . На 25-ти при рутинна проверка е засечен в Пловдив столичанин на 56 години с 3,15 промила алкохол в кръвта”, заяви гл. инспектор Лъчезар Близнаков.

Шофьорите, нарушили правилата, ще получат солени глоби и отнемане на свидетелството за правоуправление на автомобила.

Отново скоростен рекорд в Пловдив навръх Бъдни вечер

За четирите почивни дни от полицията са издали над 1400 акта, взели са 330 книжки, а констатираните случаи на шофьори, които са се качили зад волана след употреба на алкохол или наркотици са над 120.

 В последния почивен ден след коледните празници трафикът и по магистрала „Тракия”, и по „Хемус” беше интензивен, но без задръствания.

„Спокойно е, няма много движение. Може би хората са осъзнали с тази пандемия, че не трябва да пътуват много или са си разкъсали почивните дни”, коментира Димитър Миланов.

Заради мъгли в близките дни е възможно в отделни райони да има понижена видимост. Автоекспертите съветват при мъгла да спазваме дистанция около 15 метра с автомобилите пред нас.

„Фаровете за мъгла се поставят ниско, за да осветят пътното платно. По този начин водачът има по-голяма видимост. Те трябва да се използват с къси светлини, дългите светлини пречупват светлината и пътното платно почти не се вижда”, казва Румен Дунев.

Следващите дни, в които се очаква по интензивен трафик са 31 декември и 3 януари, когато е последният почивен ден след новогодишните празници.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.