COVID-19 отне живота на близо 55 000 души от повече от 1,2 милиона заразени в страната

Иран започна днес "първата фаза" от клиничните изпитвания на ваксина срещу коронавирус собствено производство, след като Ислямската република стана най-тежко засегнатата от пандемията страна в Близкия изток, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.
"Първата ваксина срещу коронавирус, разработена от ирански учени, бе представена, като беше инжектирана на трима души", заяви обществената телевизия.

Великобритания с нов рекорд от над 53 хиляди заразени с COVID-19 за денонощие

COVID-19 отне живота на близо 55 000 души от повече от 1,2 милиона заразени в Иран, според данни на здравното министерство.

Държавната телевизия разпространи днес кадри, показващи трима души - двама мъже и една жена, на които беше инжектирана ваксината в присъствието на здравния министър Саид Намаки и на иранския вицепрезидент за науката и технологиите Сорен Сатари.

Според обществената телевизия разработването на ваксината е финансирано от фондацията Сетад (Организация за изпълнение на повелята на имам Хомейни" - Setad или EIKO, Execution of Imam Khomeini's Order) - важен държавен икономически конгломерат, чийто председател е назначаван от Върховния духовен лидер на Иран.

Телевизията представи тримата "доброволци" като дъщеря на председателя на фондацията и двама високопоставени служители на организацията.

Ваксината ще бъде поставена на "56 доброволци" на две дози през две седмици, съобщи Ирибнюз, интернет сайтът на държавната телевизия, цитирайки служител от екипа, разработил препарата. Резултатът ще бъде обявен след 28 дни. Друга иранска ваксина, разработена от медизцинския център Рази (институт за разработване на ваксини и серуми, Razi Vaccine and Serum Research Institute) скоро ще получи разрешение за започне изпитвания върху хора, съобщи министър Намаки, цитиран от АФП. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА