Новината предизвика тревога в Германия

BioNTech работи усилено с партньора си Pfizer, за да увеличи производството на ваксината им срещу коронавируса, казаха основателите на германската компания. Те предупредиха, че може да се получат забавяния в доставките, докато не бъдат произведени нови партиди от ваксината, предаде Ройтерс.

Доставките на ваксините в ЕС се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември.

Великобритания одобри и ваксината на Оксфорд и "Астра Зенека"

"В момента нещата не изглеждат добре. Появява се дупка поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина", каза директорът на Pfizer Угур Шахин в интервю за "Шпигел".

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на Moderna на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на "AstraZeneka", която Великобритания одобри тази седмица.

Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на Pfize", разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени.

САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на "Biontex" и "Pfizer" през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

ЕК купува нови 100 милиона дози ваксини на Pfizer

"В някакъв момент стана ясно, че няма да е възможно да доставяме ваксината толкова бързо. Тогава вече беше твърде късно да се правят допълнителни поръчки", каза Тюреджи в същото интервю.

"Biontex" планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината, каза Шахин.

Шахин също съобщи, че Biontex може да направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тази ваксина изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА