Институтът по океанология към БАН представи резултатите от свое проучване

Дали заради топлата зима, това вие ще ни кажете след малко, последната експедиция на океанолозите към БАН показва изобилие от някои видове риба в Черно море. Емил Дамянов свери изводите на учените с опита на рибарите. Да видим.

За да установят какви са временните запаси и числеността на рибата в Черно море, учените от Иститута от океанология организират ежегодни експедиции. Последната от тях приключи в края на ноември, а резултатите от нея показаха изобилие от някои видове риба.

"Най-изобилен от всички видове се оказва многогодишно трицоната или както е по известна - цацата. Ние го наричаме трицона. Видът е местен, има големи стада, образува големи струпвания и се лови целогодишно. Наред с него се лови и меджида, който не е много интересен за рибарите, тъй като е нетраен като продукт и бързо се разваля на борда", заяви доц. Виолин Райков , Институт по океанология към БАН. 

НАЙ-ЩАСТЛИВИЯT ШАРАН У НАС: Специалният синоптик Кольо прогнозира снеговалежи

Друг любопитен факт за учените е, че популацията при чернокопа вероятно също се е увеличила, но той се появява за кратко по крайбрежието. "Той е мигриращ и се лови в много кратък период - месец, месец и половина до два. Ето сега например, ако излезете в морето с риболовен кораб няма вече от вида. Той е преминал, миграцията му е преминала", категоричен е ученият.

И наистина ноември се оказва благоприятен за улов според рибарите от Северното Черноморие въпреки, че сега рибата вече се е отдръпнала.

"В момента малко е по-скромно. Вадим някой друг кефал и толкова. Няма. Влизаме - само за ядене. За продаване няма. Показа се малко чернокоп, тази година беше хубава година. Берекеът беше добър. Сега чакаме карагьоз да дойде от януари- февруари месец, да застудее още малко водата", разказва рибарят Божидар Павлов. 

Рибарите обаче си спомнят с носталгия за изминалите години:"Хващал съм и по 400, и по 300 киограма риба. Кефал съм хващал по 200 килограма, но на времето", спомня си Атанас Дрохлев.

5 полезни съвета при избора на риба за Никулден (ГАЛЕРИЯ)

Освен тези видове учените отчитат запазване на популацията и при други риби, които са обект на сериозен търговски интерес: "Калканът разбира се и черноморската акула. Това са видове, които държат цена на пазара и също са обект на търговски износ от нашите риболовци. Другият вид, който е много интересен - това е барбунята - той е местен вид. Извършва ограничени миграции и е интересен, защото има търсене в Гърция", посочва доц. Виолин Райков.

А за Института по океанология предстоят още проучвания, като през следващите три години учените ще изследват и кои са стресовите фактори за рибата в Черноморския регион.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.