Без мъжко хоро в Калофер в ледените води на река Тунджа за Богоявление

За първи път от над 100 години на Богоявление в Калофер няма да има мъжко хоро заради пандемията. Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над река Тунджа, където се изпълняваше многовековният ритуал.

Калоферският кмет Румен Стоянов ни посреща в дома си радушно,  но видимо нещо му тежи на сърцето.

„Специално за този празник, вижда ли сте, колко хора сме излизали, от тук. Беше страшна еуфория, не сам от тук”, спомня си за честването на празника при предишни години градоначалникът.  Румен Стоянов говори за нощта пред Богоявление, когато домът му е пълен с всички, които влизат в ледените води на река Тунджа.

Кой е 12-годишният шампион по кикбокс, който спаси кръста на Богоявление?

„За жалост, тези архивни кадри от отминалата 2020-та година, ще ни топлят в началото на тази”, споделя с тъга той.

Сега, обаче, реалността е друга. Хоро – нямало да има. И мъжете на Калофер са изправени пред изпитание.

„Разтревожени са. По всичко си личи, че са разтревожени, защото този ден се очаква от всички. Най-емоционално. От преди два-три месеца започват да ме питат какво ще правим. Това значи, че тези хора за емоционално притеснени”, твърди Стоянов.

НА БОГОЯВЛЕНИЕ: Ледени хора и спасяване на кръст в цялата страна (ОБЗОР)

С мъка на сърцето калоферци молят хората да не идват на Йордановден, в града на Ботев. Само за тази година. Но, въпреки пандемията – църковен ритуал ще има.

Подробностите гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.