Те смятат, че цифрите ще тръгнат отново нагоре

За първи път от месеци насам отчитаме под 10% положителни тестове от всички направени. Експертите обаче прогнозират нов пик от средата на януари. Причината са събиранията за коледните и новогодишните празници и разхлабването на мерките.

Проф. Витанов: Всеки ваксиниран е пирон в ковчега на вируса

Прогнозата на експертите е, че цифрите много бързо ще тръгнат нагоре. Оптимистичната прогноза на математика на щаба проф. Николай Витанов е за 2 хиляди случая на ден. Това се дължи на събиранията по празниците и постепенното разхлабване на мерките. По думите му критичният месец, който ще трябва да издържим, е февруари. А броят на случаите тогава значително ще зависи от разпространението на новия, по-заразен щам у нас.

Оптимизмът от малкия брой на новозаразените в последните дни ще изчезне скоро, смятат експерти. 

Не съм спокойна по простата причина, че самия вирус има инкубационен период между 14 и 21 дена,сметнете това след коледните и новогодишните празници и тогава ще имаме реална картина кога ще бъде новият пик", споделя доц. Светлана Велизарова от болница „Света София”.

Сметката показва между 10-ти и 15-ти януари. И професор Николай Витанов от Оперативния щаб очаква същото:

"Ще бъде добре да ги държим под 3 хиляди случая на ден. Ако ги държим под 2, ще бъде отлично, защото под 2 хиляди случая на ден, хората на доц. Кунчев могат да се справят на 100 процента със ситуацията. От 2 хиляди натам вече може да се получи изпускане на някои места на хората, които са заразени".

Колко голям ще стане броят на новозаразените, зависи и от това дали новият, по-заразен щам ще се разпространи масово у нас.

 

 

"Ако успеем да не допуснем масово разпространение на нови щам, януари месец ще е напрегнат, но няма да е такава ситуацията като в Западна и Централа Европа. Ако обаче новият щам ни засегне масово, сценарият е различен. Затова мерките трябва да бъдат стриктни, особено на границите", смята още Витанов.  

От друга страна, мнението на експертите е, че отварянето на градини и училища няма да има голямо отражение върху ситуацията.

"В много писания чужди показват , че при всички случаи децата се заразяват от възрастните. И обикновено всички случаи се получиха от това, че дойде или работеше болен възрастен", коментира пък доц. Светлана Велизарова.

От Оперативния щаб отчитат, че мерките работят

"Очакваме увеличаване с до 2 процента, което ако вземете 2 хил случая на ден това са 40 случая. Аз си мисля, че това е една цена, която можем да си позволим да плати, за да може 100 хил и повече родители да бъдат облекчени в тази криза. Най- голям натиск върху здравната система се очаква през февруари. След това ще разчитаме на ваксините и по-топлото време", заяви още проф. Витанов.

Най- голям натиск върху здравната система се очаква през февруари. След това ще разчитаме на ваксините и по-топлото време. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.