Ще се заплаща за виза и ще се премахне горния праг на студентските такси

"Една от целите на Brexit е затваряне на границите. Българите нямат никакъв проблем за статута си, проблем ще имат тези, които ще искат да дойдат да работят и да учат. Вратите са затворени, много малка част и то квалифицирани работници биха могли да дойдат и да работят". Това обясни Eмил Русанов, емигрант и издател на в. "Будилник" в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS.

"В сайта на правителството на Великобритания има информация за Брекзит, може да се намерят всякакви отговори. Липсата на нискоквалифицирани работници ще доведе до криза в страната. Те движат икономиката", допълни той. 

От своя страна д-р Даниел Парушев, председател на студентските съвети в България, коментира, че ще има промени за желаещите да отидат на Острова, но за студентите няма да има чак такъв голям проблем.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз

По думите му те трябва само да са попълнили декларация до 31 декември, действащите студенти ще продължат обучението си с такса 9250 паунда годишно горна граница. Трябва единствено да уредят документално своя статут.

За студентите през 2021-22 г. ще има такси в размер на около 470 паунда за здравната система и около 350 за виза. Всеки студент преди 2007 г. също е плащал за виза, но не е имало проблем да бъде приет. 

"Във Великобритания има близо 6000 български студенти. Трябва самите родители да помислят дали ще могат да се справят финансово, защото таксите ще са от 10 000 до 40 000 паунда годишно. Между 40 000 и 120 000 паунда ще трябва да могат да заплатят за 3-годишно обучение. 
Само Северна Ирландия пое ангажимента да плаща всички разноски на студентските общности, но тази дестинация е непопулярна още, защото обучението е само на английски", заяви председателят на студентските съвети.

Според Парушев Нидерландия е алтернатива на Великобритания за студентите, но там почти всичко е на нидерландски, което оставя Германия като другия вариант.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.