Президентът продължава консултациите с ЦИК и ГРАО

„Основната цел на тези консултации е хората да се убедят, че всички държавни власти търсят най-добрите варианти и решения. И да имат доверие в изборния процес”. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе консултации с ЦИК и ГРАО.

Радев отхвърли твърденията, че лансира идеята изборите да са 2 дни. „При мен постъпват идеи и предложения. Естествено е да ги споделя с кметовете. Това не е моя идея. Но нека се обсъди и кметовете да кажат. Не лансира президентът тази идея”, заяви Радев.

 

„През тази година ни очакват значими избори. Най-важното, което предстои пред ЦИК, е да изгради обществено доверие в изборите”, заяви шефът на ЦИК Александър Андреев. И призова за запазване и утвърждаване на това доверие.

Андреев обясни, че ще трябва да има изменения в Изборния кодекс, за да могат да гласуват избирателите под карантина. Такива ще трябва да се направят и ако се приеме гласуването по пощата.

 

 

Обсъдено беше и видеозаснемането на преброяването и попълването на протоколите. Стигна се обаче до извода, че това няма как да се случи за предстоящите избори, тъй като времето до тях е много малко, за да се подготви и законовата промяна, и системата, която да позволи чисто технически това да се случи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.