50 дни преди изборите ще бъдат доставени последните машини

"Договорът с фирмата, която ще осигури машините за гласуване, ще бъде сключен през следващата седмица:. Това увери председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев на днешните консултации с президента Румен Радев.

От своя страна държавният глава поиска гаранции, че устройствата ще бъдат доставени навреме и одитирани по методика, която да изключва манипулации.

От Българския институт по стандартизация и Държавната агенция за електронно управление, а и от ЦИК Румен Радев поиска да се разсеят твърденията за възможни манипулации при машинния вот.

Радев: Трябва да гарантираме сигурен вот за избор на легитимен парламент (ВИДЕО)

Президентът настоя да се знае и срока за доставката на машините, след което заместник-председателят на ЦИК Таня Йосифова увери:

"Фирмата, която спечели поръчката, изрично заяви, че ще бъдат доставени в срок - дори и на 28 март да са изборите, 50 дни преди изборите ще бъдат доставени последните машини".

На консултациите при президента Румен Радев стана ясно, че машините за гласуване на парламентарните избори ще се сертифицират по методика, като няма пречка неправителствени организации да наблюдават одита. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.