Зимата скова Северозапада

Счупени от тежкия сняг дървета скъсаха електропроводи и счупиха стълбове около Видин, Монтана и Враца. Зимата скова Северозапада.

Христина Дамянова е майка на дете с увреждания. Грижи се и за болната си майка. Снабдила се е със свещи, защото не може да ги остави без надзор в тъмнината. „Цяла нощ нямахме ток, бяхме на свещи. Нямаме даже обхват. Не можем да се обадим и по телефоните. Без ток е нещо ужасно”, разказва тя.

Половин България под вода (ОБЗОР)

Затова нямало как да се обадят поне да съобщят за аварията. „Кметският наместник замина за Враца, защото нямаме връзка, не можем да се обадим и няма кой да ни даде информация. Аз звънях, но нямаше обхват”, каза Мариана Иванова – секретар на кметството.

Авариите са много - скъсани от тежестта на леда проводници, счупени изолатори, а достъпът до мрежата е труден за екипите, защото пътят им препречват паднали от тежестта на снега дървета.

За хората от Горно Пещене обаче липсата на ток влече след себе си и други беди за хората. „Ще спре и водата. Ако няма ток, помпите ще замръзнат и ще се спукат тръбите. Хората няма да имат вода”, коментира Веселин Милчев.

Паднали дървета премазаха коли в Пампорово (ВИДЕО)

Най-големият им страх обаче е от друга вода - тази на река Скът, която преди малко повече от 6 години наводни и техните къщи, и тези на хората в Мизия. Реката и сега е излязла от коритото си, но извън регулацията на населеното място и е наводнила само земеделски площи. Вдига се обаче и нивото на подпочвените води и идват още скатни от обилното снеготопене и затова хората от селото опитват навреме да вземат мерки.

ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ПОД ВОДА

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.