Ски съоръженията днес не работят

Усложнена обстановка в Пампорово тази сутрин. Силен вятър събори дървета в курорта. Пет коли бяха затрупани. Лифтът беше спрян, а екипите работиха през целия ден. Министерството на туризма назначи спешна проверка.

Малко след 4 часа сутринта, мощната стихия вдига на крак туристите в курорта. Част от тях изпадат в шок, виждайки паркираните си автомобили, премазани от огромните борове. „Бурята беше много силна. Изви се изведнъж. Хвърчаха витрини, чадъри, всичко”, коментира Сашо Брусев.

„Истинско чудо е, че няма жертви и пострадали, защото това са огромни дървета, които можеше да нанесат много по-големи щети, включително и човешки жертви”, заяви Ивайло Къчовски – служител в „Пампорово“АД.

От Общинското горско стопанство - Чепеларе, което следи за опасните и изгнили дървета, не отговориха защо борове досега не са били премахнати.

От Министерството на туризма назначиха спешна проверка. „Разпоредила съм проверки на компетентните институции, в частност МГХГ, както и другите компетентни органи, да бъде направен оглед и обход. Там, където има опасни дървета и риск за здравето и живота на туристите - да бъдат предприети необходимите действия в спешен порядък”, заяви Марияна Николова - вицепремиер и министър на туризма.

Тя посочи, че в другите големи планински курорти няма щети и те не са били застигнати от бурята.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.