Въведено е частично бедствено положение

Вода от две придошли реки заля къщи в Батановци - община Перник, в късните следобедни часове вчера. Дворовете на няколко къщи останаха под вода, а домашни животни се удавиха. Това наложи спешна евакуация на хора.

В СТРАНАТА: Отводняват къщи, 100 населени места са без ток

Кметът на Перник, който провери на място ситуацията, въведе частично бедствено положение заради високите нива на реките, както и заради контролираното изпускане на язовир „Студена”.

„Почти всички живущи не сме спали. Цяла нощ наблюдавахме какво се случва, изпомпвахме част от водата. Към 3.20 часа започна леко да се отича, разбрахме, че нивото спада, а водата се прибира в канализационните шахти”, обясни кметът на града Радослав Попов.

Половин България под вода (ОБЗОР)

Все още няма достъп до къщите в махала Кабранова. Жителите на махалата са евакуирани заради сериозното положение. Двете реки, които минават през града, са се слели и са залели къщите и дворовете, които и към тази сутрин все още остават под вода, подчерта управникът.

„Силно се надявам реката да се върне към обичайния си вид. Ние, като кметство, община ще направим всичко необходимо. Държавата също се намеси вчера. Имаме много работа оттук нататък. За наша голяма радост пострадали хора няма. На всички евакуирани беше предложено да бъдат настанени в хотел, но те отказаха и прекараха нощта при роднини”, обясни Попов.

Предупреждения за опасно време и днес

Десислава също решава сама да се евакуира с децата си. Тя е прекарала нощта при родителите си, а днес се връща в дома си, за да открие, че мазето й е наводнено.

„Цялото ни отопление и всичката ни покъщина, която остана, са под вода. 2010 година преживяхме по-тежка ситуация - тогава водата беше над метър. Не съм спала, цял ден качвах вещи на по-високо, за да не пострадат”, разказва Десислава.

 

 

При по-сериозни валежи жителите на Батановци дежурят на дигата, за да следят нивото на реката. Според Десислава те живеят в непрекъснат стрес, че домовете им могат да бъдат залети отново. Обяснението, което получават пострадалите, е, че природата е виновна.

„Това са канални води, извираха всички шахти по улицата. Наводняваше ни от всички страни, ние се оказахме по-висока точка и ни е заляло последни. Още по обяд събрах багажа, защото знаех какво ще се случи. По-малко е от предишните години”, споделя Десислава.

Тепърва предстои щетите на пострадалите да бъдат оценени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.