Това стана след среща при премиера

Учениците от 5 до 12 клас, както и студентите ще се връщат в учебните заведения само за практически дейности, които не могат да се проведат в електронна среда. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов във вторник. 

Децата в яслите и градините, както и малките ученици от първи до четвърти клас засега ще продължат да ходят присъствено. Тепърва обаче предстои анализ доколко връщането им се е отразило на епидемиологичната обстановка - но след като минат две пълни седмици.

Пет варианта за продължаване на обучението за учениците от 5 до 12 клас

Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването предложи на премиера и членовете на Министерския съвет да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити. Ще бъде подготвен списък с всички занимания, които по изключение ще се провеждат присъствено.

Премиерът посочи, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при учениците от 5 до 12 клас.

„Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици“, изтъкна Борисов. 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов докладва, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява. Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла, включително тези в интензивните отделения. Броят на излекуваните категорично остава по-голям от този на новозаразените.

Колко и какви ваксини ще получи България в следващите седмици

„По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и държавите от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от страните членки на ЕС“, посочи проф. Ангелов.

„Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на януари“, категоричен бе министърът. Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

„Данните от последните седмици са отговор на всеки, който се пита дали са били правилни и навременни така наложените мерки“, отбеляза Борисов. Той благодари на всички медици и на Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с вируса, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа.

„Много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве“, изтъкна министър-председателят.

ЕС води преговори с Русия за ваксината "Спутник"

Според експертите надежда за отваряне на училищата ще даде предстоящото ваксиниране на учителите. То трябва да стартира до края на януари.Утре се очакват първите 2 400 дози от втората одобрена ваксина - на Moderna. Съвсем скоро може да имаме доставки и на трета ваксина - на AstraZeneca.

"Европейската агенция стартира финалния етап на оценка на документацията. Има реална възможност към средата на февруари да има трета налична в страната ваксина", заяви Богдан Кирилов, Изпълнителна агенция по лекарствата.

Премиерът призова за по-стриктен контрол при имунизирането: "Ангелов, това да не се допуска, като в Сандански, повече. Бъдете много строги. Много точен график, ангажираност на лекарите и медицинските сестри, за да може максимално бързо с идването да бъдат поставяни - не да стоят 5-6 дни". 

ПРОБИВ: Учени твърдят, че са открили пътя за лечение на COVID-19

Добрата новина - и двете одобрени ваксини давали добри резултати при заразяване с новия щам на COVID-19.

"Ние също започваме да правим секвенция на вирусите - тя вече е стартирала, за да видим има ли внос на вируса и в България. В Гърция има, в Румъния все още няма - най-засегната е Нидерландия", посочи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 
 
До момента ваксинираните българи са малко над 16 хиляди. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.